Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

Alakbaràt kakaós csigàim fehér cukor és fehér liszt nélkül. A recept hamarosan olvasható a… https://t.co/zWKJ48F0Tj

Gyergyói burgonya: Kattints ide a recept olvasásához! https://t.co/C6MN59AHBe

Jöhet egy kis orosz recept? Készítsetek borscsot! #vous #pontti #borscs Cikk: https://t.co/CKwLnZbIpg https://t.co/SZZefZy6D9

Francia hagymakarika recept | APRÓSÉF.HU - receptek képekkel https://t.co/huZwrO5KkO #aprosef

Charlotte túrótorta...:)) -->RECEPT:https://t.co/qVOpB1Mnpi A... https://t.co/ShR3m2n9da

Röszti burgonya recept https://t.co/nHFoGZrUhL

Elhoztuk nektek Gordon Ramsey titkos fánkreceptjét, amit egyenesen imádni fogtok :D Van két különleges hozzávaló... https://t.co/IB0Qywl55k

Sajttal minden jobb! 4 mennyei recept sajtrajongóknak...:) -->RECEPT:... https://t.co/5hBgRYYqGX

Zöldséges krumplileves: A teljes recept https://t.co/w18piJ8h4b

Röszti burgonya recept https://t.co/MaR7mavLXC

Röszti burgonya recept Kicsit változatosan akartam főzni és a sajttal töltött fűszeres darált hús baconba tekerve... https://t.co/vEoNgXxM4E

Farsangi képviselőfánk Hozzávalók 10 adagra: 1 dl víz 2 csipet só ízlés szerint 0.5 tk cukor 10 dkg finomliszt 3 d… https://t.co/0TDiZWb7V1

Zéró szén­hid­rát: fel­hő­ke­nyér: Kattints ide a recept olvasásához! https://t.co/wWBKMimblf

5 perces: csokis BÖGRÉS süti naranccsal – r https://t.co/Wl2bM7ouyd https://t.co/0s5Pj4Nt4K

Zöldséges krumplileves https://t.co/0fa5h5mi1i

Zabpelyhes túrógombóc gyümölcsöntettel 250 gramm túró 1 dl joghurt 2 ek búzadara 1 ek. zabpehely 1 db.tojás 1 vaní… https://t.co/CXYOPkCG0Z

Sertésláb ínyenc módra: A teljes recept https://t.co/VwM9KlfXnE

Körtés epres rakottas habsipkával sütve Hozzávalók 4 személyre 40 dkg körte 1,5 dl + 7 ek almalé 3–4 ek + 10 dkg c… https://t.co/QFLGFVcHY8

Így készül a túróval töltött briós, azaz az ökörszem süti: A puha kelt tészta remek töltelékkel kiváló tízórai... https://t.co/FS3TZ2Io1h

Amerikai palacsinta recept - https://t.co/GXCnAYZLqk https://t.co/rTEveP7M87

Sokszor egy egészséges étel egészségtelenné válhat az elkészítésnek „köszönhetően”, mint pl. az olajban vagy... https://t.co/ehhijjuKSh

Öt étel, amiből egyél minden nap! https://t.co/WWmNsRR5qf

A banán egy rendkívül egészséges étel, amelynek számos jótékony hatása van. Rengeteg tápanyagot tartalmaz, A-,... https://t.co/Sm95YhLiHx

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/CjgclQJ9e5

hiányzol magyar étel, amerikai börtönben étel nagyon rossz

A 10 legmérgezőbb étel kutyáknak https://t.co/tMX61P5AIl

Boldog holdújévet! 5 szerencsehozó kínai étel Úgy érzed, hogy bár becsülettel etted a mákos bejglit karácsonykor, … https://t.co/jDwsOHXbrO

Filléres karfiolfasírt – mennyei finomság, nagyszerű étel! https://t.co/sq58d7ZghD

7 étel, amit ne fogyassz mielőtt ágyba viszed a párod! https://t.co/j7uDrTvreK

Az emberek többsége miért evéssel ünnepel meg sok minde… — Az étel összehozza az embereket. Az esti grillezés reme… https://t.co/F0clNS9pgQ

A lenmagolaj, valamint az őrölt lenmag kiváló zsírégető étel, minden hatékony fogyókúrás program részét kell,... https://t.co/9lZOfvZIyQ

The Survivor Diary: Étel kell, vagy az leszel...(Part 1) https://t.co/pOjybqBuOG

The Survivor Diary: Étel kell, vagy az leszel... (Part 2) https://t.co/CXsoMN0QOS

5 étel, amit soha ne egyél télen: A legtöbben minden nap fogyasztják. Télen sajnos nem sok lehetőségünk van fr... https://t.co/A17EFpwWJr

EGY TÁL ÉTEL! VALAKINEK EZ FELESLEGES? Főszerkesztőnk nem régen járt az Új Piac téren, ahol azzal szembesült hogy... https://t.co/aB6z2x7BQi

Hét lúgosító ital, mely tisztítja májunkat: fokhagyma, grapefruit, zöld füvek, zöld színű zöldségek, avokádó, dió... https://t.co/IqcOzMTYEj

Ezek a tippek még jól jöhetnek a hétvégi maradékok hasznosításához! :) #étel #maradékok #hasznosítás --> https://t.co/5riStachLc

5 étel a vérrögök kialakulása ellen https://t.co/hdcrLLLucl

Melyek a legjobb ételek szívünk védelmében? https://t.co/bQsy5Na3UH

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/cSZERuoY4q

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools
Meglepetés családoknak vadaspark belépővel
-30%
Új év, új szemüveg! Komplett szemüveg, ingyenes szemvizsgálattal
-62%