Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

Rakott zöldség, zsírmentesen nagyon diétásan: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/DfTg9GXc3H

Napi Gasztro Recept Tipp :) http://t.co/W58quVDmIK

Mandulás kifli liszt nélkül | NOSALTY http://t.co/EMkRcFNlNR

Boszorkány máglya http://t.co/AueCYzrDul

Induljon ezzel a reggel! :D Klikk: http://t.co/Ejz8O6Ngb2 #recept #receptek #apróséf http://t.co/ctz48eUqIM

Gesztenyés krémes Lizinka konyhájából | NOSALTY http://t.co/PMHZF4btUN

Kókuszkrémes szelet recept | Receptneked.hu ( Korábban olcso-receptek.hu) http://t.co/aS17yvkRlx

erdély ma - Pont ma recept: töltött lucskos http://t.co/6fUUUErLK4

Meg van a rák ellenszere (Recept) http://t.co/ny0QXkwcLg

MindenegybenBlog http://t.co/KiA9dMOvcR

Forelmousse met Pedro Ximénez-gelei http://t.co/Wh18nDTIb6 #recept #soep #koken

Grillezett garnélák vagy bármilyen más recept Grill és vizsgálják, hogy vonzza az embereket felé a főzés szakértelem http://t.co/OMCZI3jZpd

Gundel-palacsinta-puding saját tervezésben: A teljes recept http://t.co/9tTaRcFdTf

7 isteni tészta, amit mindenki szeret http://t.co/6NYY03NLGY

Gundel-palacsinta-puding saját tervezésben http://t.co/bCb2GNEAWh

Pirított karamellás dió http://t.co/tkGaFkCKA6

Jegeskávé Copa Cabana http://t.co/rs2WbEaERa

Kókuszkrémes szelet recept | Receptneked.hu ( Korábban olcso-receptek.hu) http://t.co/jzpYI01Y8g

Pirított karamellás dió: A teljes recept http://t.co/hj8rvZoobX

Jegeskávé Copa Cabana: A teljes recept http://t.co/r0TqWDG7OL

Globális szénhidrátcsökkentés! Az Egészség Hadművelet folytatódik! Mai ebéd és vacsoraajánlatom az Update... http://t.co/rsg6GWxpLh

Étel cserebere. Le az élelmiszer pazarlással! #ewrw http://t.co/QnQNE8B8uT

A 25 legjobb fogyókúrás étel / JOY.hu http://t.co/7tUK50rvwp

Nagyon jól sikerült a tegnapi #étel #cserebere: lekvártól a zabpehelyig sok minden talált új gazdára… http://t.co/sEJSm5gSj4

Mikulás-süti Galéria - Étel, ital, receptek http://t.co/BzaGgcmQAm

Mikulás-süti Galéria - Étel, ital, receptek http://t.co/T1TXug1LRT

Mikulás-süti Galéria - Étel, ital, receptek http://t.co/M5dbCkDSqX

Mikulás-süti Galéria - Étel, ital, receptek http://t.co/WSYFMnDYep

Talán nem is vagyunk vele teljesen tisztában, de rengeteg fermentált étel vesz körül minket, csak a... http://t.co/XdHwApeXpT

Aki folyamatosan fáradtnak, ingerültnek depressziósnak vagy általánosan rosszkedvűnek és nyugtalannak érzi magát,... http://t.co/SAVtclUZA5

A legtöbbünknél a rossz szájszag csupán egy elfogyasztott étel vagy ital utáni átmeneti jelenség, máskor, mint a... http://t.co/L9BntF0VEH

Melyek a legjobb természetes gyógymódok az influenzára? http://t.co/NM5LtkpcIh

Mi az az étel amit a legjobban utálsz? — Hát én a nagyon zsíros ételeket nem szeretem. http://t.co/kir6rb5mPi

Az uborka ez egyik legszélesebb körben termesztett étel világszerte. Nézzük meg, minek köszönheti népszerűségét... http://t.co/pg91HzeddR

A zöld étkezés 3 alapelve: Az étel életünk egyik legfontosabb erőforrása, nem mindegy, hogyan bánunk vele. http://t.co/snuHTxTk72

Fogyókúrás köretek listája: 7 rostban gazdag étel hús mellé http://t.co/KlaCWi9im8

Nincs nálam:kártya,pénz,étel!De van nálam konyv ruzs fertőtlenítő ..stb stb mindjart halal.

itt delen etel kulonlegesseg a fermentalt (ertsd budos felrohadt) raja...

Íme öt fantasztikus teljes kiőrlésű étel a barna rizsen és a teljes kiőrlésű kenyéren kívül, amelyet étrendjéhez... http://t.co/4gghlvq3Cv

Virslis kifli - Étel, ital, receptek http://t.co/3WJ4t1No95

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools