Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

Mindenki szereti a tészta! Élvezze a több száz recept a főzés tészta egy másik stílusban http://t.co/TWE38lbqmo

RT @szalainori: Tegnap este koktéloztunk, ma nézzük meg, hogyan készül az igazi forró csoki - videós recept szöveggel és szószedettel http:…

@sea_flea ez ilyen titkos családi recept alapján vagy mi :| legvégsőbb esetben mégpedig az lesz :|

50000 Recept Tartalmazza 200 Kategóriák alábbiakban néhány alább felsorolt ​​kategóriák, http://t.co/c5pup0KjTf

Lazac spenóttal: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/sjXmFJUYKg

Itt az alkalom, hogy kenyeret sütni, mint a mester! Séta az egyik kenyér recept app. A részletes, lépésről-lépésre http://t.co/LTxNePyrMY

Tegnap este koktéloztunk, ma nézzük meg, hogyan készül az igazi forró csoki - videós recept szöveggel és szószedettel http://t.co/CGq0e6Hwjb

Diós csokis zabkeksz: A teljes recept http://t.co/5JIMJRJ4tz

Megvan az első szerencsés kipróbáló! :) Klikk ide: http://t.co/ty3ItAdg7s #recept... http://t.co/VhDyVr8T27

Diós csokis zabkeksz http://t.co/6jDhSFLxp7

Képeken 7 isteni sütemény, ha van egy kis időd a konyhában http://t.co/GNxrsHQ2JN

Citrom-banán turmix: A teljes recept http://t.co/jl2y0juiKz

Túró Rudi muffin | NOSALTY http://t.co/yfGGSwwieV

Citrom-banán turmix http://t.co/eSWBmCSjC7

Pilóta szelet | NOSALTY http://t.co/28ypvZKKic

Képeken 7 isteni sütemény, ha van egy kis időd a konyhában http://t.co/prhONa15c5

Na ki tudja mivel vannak töltve??? :) Recept: http://t.co/uVneyq6w46 http://t.co/hrhsabgY8f

Szeretsz a konyhában pepecselni a kedvenc desszertjeiddel? Akkor ezt a képes cikket neked készítettük, kattints érte! http://t.co/BT2wVYgV6l

Régi bevált receptünk! ;) Klikk ide: http://t.co/Xm9cDmBX8O #recept #receptek #apróséf http://t.co/F9tdaEBIV3

Nutellás sajttorta pirított mogyoróval recept | Receptneked.hu ( Korábban olcso-receptek.hu) http://t.co/K3kNrDAK23

7 ártalmatlannak hitt étel, ami pszichés zavarokhoz vezethet http://t.co/b7tRw7kk0P

Szeretné, hogy egy Apple Pie a étel ma? Vagy szeretné kipróbálni Pineapple sajtos rakott ma http://t.co/MC5u3KlbzX

Meg fogja találni néhány extra közönséges finom étel receptek itt, http://t.co/vOkYrFuKmC

@plushbird Van olyan étel egyáltalán, ami szerinted bizarr? :) @polskadots

[ kedvenc étel ] - Mi a kedvenc ételed, Pistike? - A kelkáposzta-főzelék. - Micsoda? Kelkáposzta-főzelék... — :D :D http://t.co/3H5Hp4uSFc

Villámgyors muffin - Étel, ital, receptek http://t.co/R6lnVIuMb7

Villámgyors muffin - Étel, ital, receptek http://t.co/qkFf28VIWz

Villámgyors muffin - Étel, ital, receptek http://t.co/cGRb62Ivv8

Villámgyors muffin - Étel, ital, receptek http://t.co/F0EMZoXGMQ

A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv, a nyak alsó részében található. A szervezet különféle anyagcsere... http://t.co/2lJnIZXMk8

Leves a megtestesítője kényelmet egy csodálatos lelket melegítő étel tele egészséges összetevőket, http://t.co/fJQxstSTXk

13 étel, amit soha ne adj kedvencednek! http://t.co/j2kkczJG2M

A lenmagolaj, valamint az őrölt lenmag kiváló zsírégető étel, minden hatékony fogyókúrás program részét kell,... http://t.co/AlAUzgWnrZ

Megváltozott a gyorskaján élő férfi, de nem lett szebb #étel #diéta Cikk: http://t.co/7GkgJ2jzFE http://t.co/eEhB2OFEfY

Hét lúgosító ital, mely tisztítja májunkat: fokhagyma, grapefruit, zöld füvek, zöld színű zöldségek, avokádó, dió... http://t.co/AALvojAq8t

5 étel a vérrögök kialakulása ellen http://t.co/hLP0TS9WQb

Melyek a legjobb ételek szívünk védelmében? http://t.co/T1INsKQy78

Jó étvágyat! http://t.co/tVAlvJJ5QZ

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools