Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

Méteres süti Bettymami konyhájából | NOSALTY – receptek képekkel http://t.co/EpxKiuzNCd

erdély ma - Pont ma recept: finom szilvás sütemény http://t.co/czVBoMETRQ

Szeretlek grillezett sajtos szendvicset? Akkor ez a recept az Ön számára. Spread keverék vaj, http://t.co/WfiTpDHaK9

Grillezett garnélák vagy bármilyen más recept Grill és vizsgálják, hogy vonzza az embereket felé a főzés szakértelem http://t.co/OMCZI2tc11

A legjobb recept betegségeinkre http://t.co/MwMCbwEHKe

Ön keres egy tekercs recept a Holiday vagy vacsorára összejöveteleken? Van választék receptek, http://t.co/gzKpMnrs7a

Cékla ital: A teljes recept http://t.co/DlQFEObWmu

Cékla ital http://t.co/0RYk3pb9Q5

Ropogós szűzérmék: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/OPki46vxny

Retro sajtos tallér: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/RsxyI8fZTM

Holnap lehet csinalok vajsort,hat ez a recept isteni lehet😍

Ruccolával töltött csirkecomb http://t.co/uhouhLGd15

Kiváló mediterrán, lúgosító étel alacsony kalóriatartammal. http://t.co/X7KP1gTc4n

Ruccolával töltött csirkecomb: A teljes recept http://t.co/nTWWgi6wtQ

Kókuszos, ananászos krémes: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/8qBvGdQuL7

Gesztenyés szelet sütés nélkül http://t.co/lpb7Gycie9

Gesztenyés szelet sütés nélkül: A teljes recept http://t.co/GrpASP78q4

Túrós palacsinta eperszósszal: A teljes recept http://t.co/sSEP8HxIiQ

Túrós palacsinta eperszósszal http://t.co/n6ydvydN82

Isteni mexikói leves recept és házi készítésű leves kocka a blogon! Olvassátok, főzzétek, szeressétek:... http://t.co/ek2BU65440

# Leves a megtestesítője kényelmet, egy csodálatos lélek # # felmelegedés étel tele egészséges alapanyagokból # http://t.co/Prudj5E3lh

Etel: Mikkeli Porrassalmenk 36 http://t.co/bU4pAN97J4

Kiváló mediterrán, lúgosító étel alacsony kalóriatartammal. http://t.co/X7KP1gTc4n

Hét életmentő fűszer, étel és házi gyógymód -... http://t.co/HTakRQjpcj

Leves a megtestesítője kényelmet egy csodálatos lelket melegítő étel tele egészséges összetevőket, http://t.co/fJQxstSTXk

Top 10 K-vitaminban gazdag étel A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely a szervezet számos rendszerének... http://t.co/E41eL3Xlp2

Milyen étel elkészítésében remekelsz igazán? — Nekem igazából rántottánál és az egyéb ilyen apró,könnyen elkész... http://t.co/KHJYa172fd

Amúgy kicsit sem vagyunk étel mániás család...Ahhh neeem😂😂 Az eddigi kutyáink neve Bonbon,Muffin és Mazsola😂😎

A hőre reagáló csomagolás magától szétnyílik a sütőben, mikor az étel készre sült. http://t.co/CWwuumh0qN

9 brutális étel, amit soha senkinek nem lenne szabadna fogyasztania, kattints és nézd meg te is melyek ezek a... http://t.co/D3Ib5UjXXy

Egy isteni grillezett csirke tökéletes vélasztás a nyár lezárására! :) http://t.co/h0jUUgDio5

Talán nem is vagyunk vele teljesen tisztában, de rengeteg fermentált étel vesz körül minket, csak a... http://t.co/LwAptr9RUw

25 szuper étel az anyagcsere javítására -... http://t.co/mfu41spF3a

A legtöbbünknél a rossz szájszag csupán egy elfogyasztott étel vagy ital utáni átmeneti jelenség, máskor, mint a... http://t.co/NJHJfxQ5am

Melyek a legjobb természetes gyógymódok az influenzára? http://t.co/jwX2TMnobR

Cukkinis-szalonnás tészta – laktató szezonális étel http://t.co/TXlrrFePxr via @BienHu

Milyen étel után sóvárogsz? Ezt üzeni vele a tested http://t.co/7nCNE2lP8A

Az uborka ez egyik legszélesebb körben termesztett étel világszerte. Nézzük meg, minek köszönheti népszerűségét... http://t.co/8Ou9a5rrfp

Egyszerű zöldséges étel...:)) Elkészítési idő: 30 perc Nehézségi foka: nagyon egyszerű Árkategória: közepesen... http://t.co/yH82GRq9Z0

@nesszuxa ezen én is kiszoktam borulni! xd szóval a spagetti az a spagetti, vagyis az étel, meg a spagettitészta igen az a tészta! xd

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools