Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

Kifordított lasagne recept Egy hirtelen ötlet eredménye volt ez a recept, de igazán sikeresnek bizonyult. A tölte… https://t.co/ucyDX4u32Y

Csirkés kenyérsaláta: Kattints ide a recept olvasásához! https://t.co/oR7ZGYWAFa

Ennyire gyorsan elkészíthető torta nincs is! #ridikül #barack Cikk: https://t.co/Ki4Yi0ai00 https://t.co/CgpHLpz65r

Krémes recept https://t.co/4yRevSEjEg

Sütés nélküli tejszínes csokoládékocka recept https://t.co/D4NHrvzjiG

Cointreau Fizz 0,5 dl Cointreau 0,2 dl frissen facsart lime szóda https://t.co/HLGi8G9MFw

Violetta szelet recept https://t.co/npMMQm3PQU

elronthatatlan! - Szilvás pite https://t.co/CyzOo9S3CJ https://t.co/1zRNXex3qM

Egyszerű palacsinta alaprecept 12,5 dkg liszt só 2 tk kristálycukor 2 db tojás 3 dl tej olaj a sütéshez https://t.co/J7yZLrhvzI

Gyümölcsös-babapiskótás rakott süti https://t.co/AenePTJafB

Házi citromos habcsók...:) -->RECEPT:https://t.co/UliEqkanS1 https://t.co/vYoZvRmUEH

Cukkinis tészta kolbásszal 1 db zsenge cukkini 2 szál debreceni kolbász 10 dkg metélt tészta 3 db tojás 10 dkg füs… https://t.co/M8yyAgrqGc

Sütőben sült gombás-sajtos gnocchi recept Ismét egy gyors, egyszerű és finom étel, pillanatok alatt elkészíthető, … https://t.co/ZRqB6s74W9

Fel vagyok regisztrálva apróséfre egy ideje, de eddig csak egy recept van kedvencelve, és az is mojito recept. :(

Mozzarellás fasírt 2 db szikkadt zsemle 1 fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 1 ek olívaolaj + olaj a formához 50 dkg da… https://t.co/u2oy2zA6pV

Felturbózott spanyol tortilla recept Az autentikus spanyol tortilla (omlett) többnyire 3 összetevőből áll: burgony… https://t.co/OqWEeGMqS9

Rebarbarás koktél tojáslikőrrel 1 dl rebarbaraszirup 1 dl vodka 0,3 dl tojáslikőr 0,75 dl limonádé A sziruphoz: 8,… https://t.co/IHpIDkuxLU

Pikáns csirkemell cukkinivel és tócsnival: Kattints ide a recept olvasásához! https://t.co/BNcP2aHdvO

Mentás meggylekvár recept Nálunk az anyukám a lekvárfőző:) https://t.co/lhdTvofHUh

Ez az aranyszínű gyógykészítmény az egyik legerősebb antibakteriális és rákmegelőző csodaszer! :) https://t.co/eIeW0hlBfb

Mindannyian szenvedünk stressztől; manapság ezt nem könnyű elkerülni a hektikus, rohanó életstílusunknak... https://t.co/7wlskhn9rm

@bogarteni Minden esetre soha ne a kukába szerintem. Valószínűleg sokan szívesen veszik. Étel. @tepi77

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/dvtJqyuoVj

Étkezés, evolúció, öregedés https://t.co/W9MGl1P6jP

Sütőben sült gombás-sajtos gnocchi recept Ismét egy gyors, egyszerű és finom étel, pillanatok alatt elkészíthető, … https://t.co/ZRqB6s74W9

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/ZPFjIc4wZD

A 10 legjobb zsírégető étel, amelyet beépíthet az étrendjébe https://t.co/52ed4EF3BT

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/UIqm02dPmF

Magas rosttartalmú étel a belek egészséges működéséhez. https://t.co/PGaeMQc3P8

Majd megeszlek! - Ínycsiklandó kajatetoválások hódítanak az Instán: A… https://t.co/Hf0oOsgB6E - megszepitem.hu

Íme 12 étel, ami az arcodra kenve is nagyon jót tesz! Remek pakolást készíthetsz belőlük! https://t.co/rUmPB1cWXQ

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/UJD5a3GRaK

Kirándulás III. állomás – ezt eszik éppen: finom étel

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/wmY69qCYyO

Mit egyek, hogy kevésbé legyek stresszes? A dietetikus válaszol! Mely ételek vannak jó hatással az idegrendszerre,… https://t.co/vcUQbVRAqS

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/U2itLVL22Z

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/iK0s7xpvT2

Mind a 10 ujjad megnyalod ezután a finom étel után :D Készítsd el még ma este a családnak, ők is imádni fogják!⬇⬇⬇ https://t.co/57qH3l7JRS

A lenmagolaj, valamint az őrölt lenmag kiváló zsírégető étel, minden hatékony fogyókúrás program részét kell,... https://t.co/zOMAtacrWs

KARFIOL SONKÁS TEJFÖLBEN SÜTVE, JÓL VARIÁLHATÓ KÁPRÁZATOS ÉTEL! #Hírmagazin #hírek #gasztronómia #karfiol #sonka… https://t.co/z3hX9OAvJV

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools
loading...