Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

Tüzesfogó-bólé ( vörösbor, rum ) ...:)... https://t.co/aO1nULebEQ

Az amerikai gyerekek többsége ilyen keksszel várja a Mikulást. Még nem késő, hogy te is elkészítsd. Színes... https://t.co/C4thKmpYiF

Karamellás szelet vaníliás krémmel https://t.co/8tLcRp32EH

@wasteproduct @szoges a sör jelenléte könnyebbé teszi a megfelelő recept kiválasztását :-)

Kókuszpudingos töltött linzer A tésztához: 20 dkg liszt 5 dkg porcukor 1 csipet só 15 dkg hideg vaj 1 db tojássárg… https://t.co/DfMaRpEyts

Lehetséges, hogy epeköve van? Sokan nem is tudnak róla, amíg nem vezet komolyabb egészségügyi problémákhoz. https://t.co/U0mRbwGCYL

Tepsis, lecsós csirkemáj recept Gasztropajti konyhájából - Receptneked.hu https://t.co/ljX6Zd6Yiq

Egyszerű, gyors és lágy piskóta? Íme a recept! #Ridikül #konyha #piskóta #recept Cikk: https://t.co/7pM8rtxcZy https://t.co/uUeSDrIReP

Krémes kakaós süti kétféle piskótával (Horizont szelet) A barna lapokhoz: 20 dkg liszt 5 dkg vaj vagy zsír 2 dkg k… https://t.co/0FZuyQMjs2

A kiadós és tartalmas rakott karajt ebédre, vacsorára, hétköznapra és ünnepre is elkészítheted, mindenki jóízűen... https://t.co/EBFDgL03mI

Azt már mindenki tudja, hogy rettentő sok töltött hús receptünk van. Most segítünk választani, összegyűjtöttünk... https://t.co/DghK8kDwbg

Tojásleves: https://t.co/DybMpxLk4r Csatlakozz: https://t.co/InsQ2QQOLA... https://t.co/P3oKMCSsDl

Készítsd el Gordon Ramsey fánkreceptjét :D A hétvége igazi sztárja lehet a családban (y) https://t.co/03wLm3Sg95

Tojáslikőrös cheesecake – vigyázat, függőséget okoz! -->RECEPT:... https://t.co/mYgtok9B39

Mézeskalács recept | APRÓSÉF.HU - receptek képekkel https://t.co/VEbn1GFJRZ #aprosef

Húsgombócok gombával recept A történet csak annyi, hogy volt rukkola és gomba a hűtőben, amit már célszerű volt el… https://t.co/sAWaYeIJkE

Karácsonyi keksz - teljes kiőrlésű lisztből recept A mai gyertyafényes jógagyakorlásra napok óta gondolkoztam mit … https://t.co/6lrJY6mzWU

rendkívül laktató lakom! - Csülkös bableves https://t.co/eVfCxKKvPq https://t.co/sZ68P5GaVA

Készítettél már narancslekvárt? Van otthon narancsod? Ha igen, vedd elő, és próbáld ki rögtön ezt a receptet!... https://t.co/eVDiYs0Gl6

Füstölt kolbásszal töltött buci 2 dl tejföl 5 dkg élesztő 1 kg búzaliszt 3 db tojássárgája 1 ek sertészsír (vagy 2… https://t.co/qwGadaom7N

PAJZSMIRIGY BETEGEK DIÉTÁJA – 6 FOGYASZTANDÓ ÉS 4 ELKERÜLENDŐ ÉTEL https://t.co/woI9cTbH5T

Íme öt fantasztikus teljes kiőrlésű étel a barna rizsen és a teljes kiőrlésű kenyéren kívül, amelyet étrendjéhez... https://t.co/XRCN9Qaw4a

Jobb, ha senki nem babrál a spanyolok nemzeti eledelével...! #JamieOliver #paella #chorizo #gasztronómia https://t.co/0rsfK0LfjQ

AZ 50 LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉTEL! https://t.co/pQLLnafv3F

Habkarika 4 db tojásfehérje 36 dkg porcukor piros ételfesték Az étel elkészítésének leírása Lépés 1 A sütőt... https://t.co/1LIkHXaJlM

Kiváló mediterrán, lúgosító étel alacsony kalóriatartammal. https://t.co/7lBMgEryKH

A vérszegénység nem betegség, hanem tünet. Egy köbmilliliter vérben 4-5 millió vörösvérsejt van, melyek átlagos... https://t.co/r8e577izQ9

Ezt a három ételt bármikor eheted, csak segíteni fognak a fogyásban! https://t.co/AhzVhKIKke

Soha ne adj a gyerekeidnek ilyen ételeket, nagyon veszélyesek! https://t.co/KbaZ6O9Vuq

Jön a hideg! Íme egy szuper vírusölő fokhagymaleves receptjét! Nem étel, hanem gyógyszer! https://t.co/xG9LwTGsVK

PÖCSMÁCSIK, IGAZI ZALAI PARASZT ÉTEL!! https://t.co/4mxM293TvU

Fél perc alatt elérheted, hogy az étel, amit megettél, ne hizlaljon! Kattints, és tudd meg, mit kell tenned hozzá! https://t.co/Jw6TSnHssV

Mit lesz a vacsora? Egy kis ötlet! :) #étel #vacsora #édesség Hozzávalók: 100 g búzadara 7 g búzaliszt (BL55)... https://t.co/1gUtQz2lA9

Jó üzlet lehet a kóser étel Magyarországnak https://t.co/QH4VmGlG9z

Jó üzlet lehet a kóser étel Magyarországnak https://t.co/AZTYO83dwP

Csirkemell vörösboros gyümölcsszósszal recept Egy hagyományos francia ünnepi recept alapján készítettem el az étel… https://t.co/7i86NyrR2h

A tészta egy évezredek óta ismert és kedvelt étel; Dél-Olaszországban már a görög kolóniák is szívesen főztek... https://t.co/7dILA1XWAa

Ti nem tudjátok, mi van itt, egy tál étel meleg étel annyit jelent, kapok érte segítséget.

Kiváló étel kombinációk https://t.co/1s7UHDLLHa

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools