Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

Aszalt szilvás puffancsok: A teljes recept http://t.co/5D9fWy4pA9

Szuper olcsó kakaós kifli: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/sg4HcjpKXo

Aszalt szilvás puffancsok http://t.co/9EJCgWt1nu

Nagyon mákos kocka: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/zzsOzQLlYM

Ma estére is van egy remek szőlős receptünk. Kevés hozzávalóból készíthettek egy remek halas ételt. Recept:... http://t.co/E1dmtWU5xu

Tarka hús őzgerincben http://t.co/F9NRU4cLG1

Tarka hús őzgerincben: A teljes recept http://t.co/iptE1jM34q

DUST - ŐSZ Címlapon: Selena Gomez Film, Sorozat, DUSTipp, Recept, Divat, Interjú és még sok más az OKTÓBERI DUST-ban! :)

-40 kiló az Update1-el és egy jó recept! Gratula Krisztina! N http://t.co/PYEcwbT2Bv

Azt hiszem ez a második legkedveltebb recept a blogon. Mostanában ha készül, egy kicsit jobban megbuggyantom a... http://t.co/eHeqVlhbxx

Virslis leveles tekercs | NOSALTY – receptek képekkel http://t.co/RwUKzWDcLg

Kókuszos-csokis rakott piskóta http://t.co/t5tL5irpx6

Szereted a finom tésztaételeket? Kattints a legkedveltebb receptekért! #recept http://t.co/tE63Y8HTpZ

Banana Bash: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/sCkyKzvuff

Vigyázz, nagyon finom! Körtés-morzsás süti http://t.co/IcVDm0wi1M http://t.co/u7zBLZ7Sx0

Sokan ódzkodnak a sütőtökből készült ételektől, mi most mutatunk pár olyat, aminek már a látványa is ellenállhatatlan!http://t.co/dX19PesXdi

Egyre több recept nélkül kapható fogyasztó szert vesz a magyar: Újra nőtt a vény nélkül kapható fogyasztó szer... http://t.co/s9P0GJmVO4

Mákos palacsinta Glaser konyhájából | NOSALTY – receptek képekkel http://t.co/WNYC1yE1D4

Rizs leves...:)) Elkészítési idő: 30 perc Nehézségi foka: egyszerű Árkategória: olcsó ====================... http://t.co/tiGQ5LAwCt

Házi chips recept a sok E és adalékanyag helyett. Könnyen elkészíthető és egészséges! http://t.co/I4k0p3c6My

Mindenki azt hitte, hogy fogyókúrásak, pedig hizlalnak! http://t.co/RKB2LlJgqx

#candanerçetin #büyükses #helal @ipkkm deniztulaynehir http://t.co/6TBmkWXgU5

Ha az időszámítás előtt nem számolták az időt, akkor most mi miért számoljuk az időszámítás előttei időt... — Étel. http://t.co/oQwGK7pXMY

Minden olyan étel, amit a súlygyarapodás miatt fogyasztunk, tápanyagban és kalóriában gazdagnak kell lennie, de... http://t.co/ptJlvCctGi

Voltam allergia vizsgálaton. Még mindig minden belélegezhető szarra allergiás vagyok, de étel allegiát is kértem. Mogyoró és szotyi, pápá.

Ki nem szereti a finom ételeket? Egy ínyenc mindig kipróbálja az új ízeket, új konyhákat. Mi lehet jobb egy... http://t.co/vEwY1NLAnL

3 étel, ami segít természetesen fogyni... http://t.co/YCxKsvi9F2

9 rendkívül egészséges, természetes étel http://t.co/OA7cCxDFMF

13 étel az agy egészséges működéséhez http://t.co/Vwc3WrCN6p

Bezárt Szöul legmenőbb, kutyát is felszolgáló étterme: A Daegyo étteremben 1981 óta készítettek kutyákból étel... http://t.co/RunmWatTPP

Fogyás étkezéssel: 10 fogyást segítő étel http://t.co/Nmr7uge8kz

Szusi étterem (14) Ország: Magyarország Kategória: Étel, ital - szusi Letöltés: 0 http://t.co/6V3FpOhcPo http://t.co/N89yQcgq9t

Szeretné, hogy egészséges maradjon, és enni valami finom étel? Hány étel van a fejedben, http://t.co/uzlmO0OQyK

7 dolog, ami károsítja a fogakat - http://t.co/CnHpP5mEEN

15 megdöbbentően cukros étel ~ Fényörvény http://t.co/Sn9ur0qAi7

A legjobbakkal is előfordul, hogy időnként depressziósak lesznek, biztosan vannak olyan napok, amikor egyszerűen... http://t.co/O8ySw1bvYC

Bekövetett egy étel! Nem kívánhatnék többet, twitteres karrierem fénypontja.

# Leves a megtestesítője kényelmet, egy csodálatos lélek # # felmelegedés étel tele egészséges alapanyagokból # http://t.co/0bViVizilW

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools