Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye.

Legújabb twittek

Nosztalgia krémes nagypapinak https://t.co/0mlFaBM5ln

Omlós rudak szilvalekvárral recept Szilvalekvár helyett elkészíthetjük bármiféle más lekvárral, mákkal vagy dióval… https://t.co/MpDkQatJ2A

8 gluténmentes recept a lapos hasért https://t.co/dqKpBGZpCy

Spárgakrémleves: https://t.co/QkKTDvcXGh Csatlakozz:... https://t.co/WtOsCUed6d

Sütőtökös-csicseriborsós curry recept Ha a halszószt kihagyjuk belőle (és mondjuk sóval helyettesítjük), akkor veg… https://t.co/6x0VdDN0QU

Recept: Isteni, egészséges köret krumpli helyett! https://t.co/I3NtibDFbX

Recept: Ez valami mesés! Mézes-fahéjas almatorta! https://t.co/ZqnjvKTmTR

Csirkemell sajtos-burgonyás bundában 60 dkg csirkemellfilé só A bundához: 2 db tojás 10 dkg reszelt sajt 1 db burg… https://t.co/04H89hCDYu

Rozmaringos csirkemell sajtmártogatóssal recept https://t.co/bRerEr8HdU

Görögjoghurtos piskóta mézes-joghurtos krémmel recept Nagyon szeretem a puha, joghurtos, kavart piskótákat, és a l… https://t.co/yiowv9Umac

Lecsós burgonyás egytál https://t.co/Lij1fjvru3

Tojással töltött burgonya recept egy igazán fantasztikus vacsora ötlet! Próbáljátok ki! Olcsó és nagyon ízltes :) https://t.co/ogAIiRVFHH

Nem lehet mindig édeset enni. https://t.co/XPgEsyyViO

Tárkonyos-gombás csirkeraguleves 1 nagy fej vöröshagyma 2 szál sárgarépa 1 szál fehérrépa 1 db csirkemell 1 kis üv… https://t.co/KjdgqYaSZx

Vendéget vársz? Egy jó Túrós pogácsa recept Fehér Katicától jól jöhet ;) https://t.co/wxMYhbV6tl

Tojásfasírt KonyhaMalackától recept Húsvétra vagy csak egy gyors vacsorára is elkészíthetjük ezeket a tojásgömböcö… https://t.co/D7BCvgVgMG

Tatár beefsteak magyarosan recept A tatár beefsteaknek sok változata van - van, aki a kapribogyós uborkás, és van,… https://t.co/wmDEyyPYUM

Nem szárad ki, foszlós és nagyon finom. https://t.co/n1nDx4XvUO

Sárgaborsókrémleves gombával https://t.co/R8iMawBHv1 https://t.co/B2TY3VVe2K

Sajtcsúcsos töltött pogácsa A tésztához: 50 dkg finomliszt 5 dkg élesztő 25 dkg vaj 1/2 db citrom leve 1 dl tej 1 … https://t.co/oWc05282zd

Etel + ital = Vigyazat Kaja 1 https://t.co/LQGz2OY1DF via @YouTube

Talán nem is vagyunk vele teljesen tisztában, de rengeteg fermentált étel vesz körül minket, csak a... https://t.co/RKqy4vmKJ7

Grillezett lazac avokádós mangósalsával recept A grillezett lazac akár magában is csodálatos étel lenne, de ezzel … https://t.co/Xd6cBDMTJo

A legtöbbünknél a rossz szájszag csupán egy elfogyasztott étel vagy ital utáni átmeneti jelenség, máskor, mint a... https://t.co/TKdIo97TnC

Melyek a legjobb természetes gyógymódok az influenzára? https://t.co/L0sXHizJEx

Az uborka ez egyik legszélesebb körben termesztett étel világszerte. Nézzük meg, minek köszönheti népszerűségét... https://t.co/1km8G0H8JD

RT @AnCsii17: -Van egyáltalán olyan étel, amit megehetsz? -Abszolút jó a kérdés, sajnos nincs ilyen. 1 éve fényevő vagyok!

Íme öt fantasztikus teljes kiőrlésű étel a barna rizsen és a teljes kiőrlésű kenyéren kívül, amelyet étrendjéhez... https://t.co/41gXWVRawh

Az olívabogyó az egyetlen étel, aminél érzem azt a klasszikus "elrepít egy mediterrán helyre" érzést.

soha nem dobok ki kajat,de most ki fogok dobni 6olivabogyot ami a salimban volt az nem etel hanem a satan pokolban kovacsolt fegyvere

Egyetek FÉLÁRON Budapest egyik legtrendibb éttermében. Kattanj rá! 😉 https://t.co/p0RRP5kcA9

Az az etterem, ami ront az etel minosegen, vagy kisebb adagot ad, - mert nem megy olyan jol - az megis mitol varja a megvaltast?!

Kiváló mediterrán, lúgosító étel alacsony kalóriatartammal. https://t.co/eARBBdNamz

A vérszegénység nem betegség, hanem tünet. Egy köbmilliliter vérben 4-5 millió vörösvérsejt van, melyek átlagos... https://t.co/P3fYllenRN

Recept: A legfinomabb étel a világon! https://t.co/GNwatjfnWi

Nem kell mindig urizálni. Sokszor jobban esik egy egyszerű, hagyományos étel, mint egy órákig készülő fogás.... https://t.co/7pQ8HshrgZ

Szuper finom és egészséges izomépítő ételek az edzés mellé! :) https://t.co/8TP1oU9mLE

Próbáld ki tippjeinket, ha szeretnéd elkerülni a megfázást és az influenzát! https://t.co/thgqazoF0F

Sok étel vész kárba! https://t.co/I0QrF94niU https://t.co/flZzIO24OS

Kiváló étel kombinációk https://t.co/vCH1sqVkWi

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools