Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

@polskadots csak azabaj hogy anyám azt mondta valakinek már átküldtem,és AZ a recept kéne neki is. szóval most vadászom kinek és hol küldtem

Fóliában sült töltött fasírttekercs: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/K7loPHMMm2

RT @tokuko_380: Asparagi al prosciutto cotto / Spárga főtt sonkával Recept : 20 perci http://t.co/Ihpf0KQTWu http://t.co/RkUmhXH3wZ

Ismét egy közkedvelt klasszikus! :) Klikk: http://t.co/I8AwS5scmd #recept #receptek #apróséf http://t.co/CGAdsqWzow

Egyszerű finomság! :) Klikkelj érte: http://t.co/CxVVO1Fg1c #recept #receptek #apróséf http://t.co/eEd5hQFsyO

Sajttekercs recept - Receptneked.hu http://t.co/g8tPqstVH3

Mmmmmm! :) A legjobb ízű leves! :) http://t.co/U3ZUhHJfQ5 #recept #receptek #apróséf http://t.co/gjZZ35ktj4

Mackósajttal, baconnal és lila hagymával töltött karajszeletek recept - Receptneked.hu http://t.co/iFY5i5BWb2

egyszerű tepsis csirke Narancsos csirke http://t.co/okkuZTcmcG http://t.co/Jmzsokh9GO

#FoodDiplomacy: két recept mára: alma-körte püré és amerikai barna cukor: http://t.co/PcuEi1J2Iv

Recept: Zserbó Gabitól Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt 30 dkg margarin 8 dkg cukor 1 tojás 1/2 csomag ins... http://t.co/gf6KfNzBQT

Még nem is posztoltuk Nektek ezt a remek hókifli receptet! :) Klikk: http://t.co/Eo3AsUQcSh #recept #receptek... http://t.co/EMBrMB8n6Q

Zserbó Gabitól Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt 30 dkg margarin 8 dkg cukor 1 tojás 1/2 csomag insta... http://t.co/ogr7MR6tml

Fűszeres-sörös csülök Hozzávalók: 1 db bőrös csülök 25 dkg bacon 4 gerezd fokhagyma 4-5 fej lilahagyma só ... http://t.co/l1vtgaRe2x

Szakállas sajtos pogácsa Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg liszt 22 dkg margarin 2 dl tejföl 1 db tojás 1,5... http://t.co/oYMNH8K8kB

Bürgermeister karácsonyi kalács Hozzávalók: A tésztához: 3 dkg élesztő 3 dkg cukor 3 dl tej 30 dkg liszt ... http://t.co/TtKQ51uqVi

Puha mézeskalács V. Hozzávalók: 45 dkg liszt 25 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 15 dkg méz (én most vegye... http://t.co/ySNLM5HMSo

Rizses hús II. Hozzávalók: 20 dkg rizs vagy 2 csomag gyorsrizs 20 dkg sertéshús (lapocka, comb) 1 kisebb fej... http://t.co/3APhr5kJey

Recept: Fűszeres-sörös csülök Hozzávalók: 1 db bőrös csülök 25 dkg bacon 4 gerezd fokhagyma 4-5 fej lilahagyma ... http://t.co/oSQ5y1udYL

Recept: Szakállas sajtos pogácsa Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg liszt 22 dkg margarin 2 dl tejföl 1 db tojás 1... http://t.co/vyfm8BfhT8

Kiváló étel kombinációk http://t.co/JRtiKhfskm

tradicionális karácsonyi étel: húsleves maceszgombóccal

Különleges mediterrán étel, alacsony kalóriatartammal, értékes összetevőkkel. http://t.co/UUp1obiTEq

Hogy eldöntsük, egészséges-e a kuszkusz, azt kell megnéznünk, mitől lesz egészséges egy étel, és hogy milyen... http://t.co/lW4gjOfw0z

A méz az egyik legtáplálóbb étel. Ez a méhek által létrehozott szirup nem csak cukrokat tartalmaz, hanem sok... http://t.co/OFckxucE3f

A következő mediterrán étel tálalható köretként és főételként egyaránt. http://t.co/gyDzPgdizB

Kutatók megállapították, hogy a legtöbb szülő elégtelent kapna amiatt, hogy az étel, amit gyermekeiknek... http://t.co/H0htrKKLVO

Milyen étel elkészítésében remekelsz igazán? — vajas kenyér :33 http://t.co/Gpm1Uw5jLz

5 étel, amitől hamarabb öregszik a bőröd http://t.co/QBXDWCOS3S

Meleg étel és jó szó http://t.co/ZwDUsDrpVQ

Mindannyian szenvedünk stressztől; manapság ezt nem könnyű elkerülni a hektikus, rohanó életstílusunknak... http://t.co/aGYEbRLOyW

Ismét egy eredeti magyar étel, amiről bebizonyosodik, hogy a Mannatural Ételmanufaktúra szakácsai nyers... http://t.co/Gi2Lppnzy6

Tejcsárda (1) Ország: Magyarország Kategória: Étel, ital - tej Letöltés: 0 http://t.co/Tk4bATH3eK http://t.co/uXLzTLLBU0

A multkor tartottam eloadast angol ismerosnek, a pirulo hagyma illatabol lehet tudni hogy finom magyar etel keszul xD

9 PROBIOTIKUS ÉTEL, AMIT FOGYASZTANOD KÉNE http://t.co/eAVa2Cb0Is

Étkezés, evolúció, öregedés http://t.co/NyfpSCFAhL

5 ÉTEL, AMI MEGŐRZI SZEMED EGÉSZSÉGÉT http://t.co/WaH3sJIRoz

A 10 legjobb zsírégető étel, amelyet beépíthet az étrendjébe http://t.co/8FnbQBgWHk

Magas rosttartalmú étel a belek egészséges működéséhez. http://t.co/BsETvkAxiU

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools