Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

#receptek #Nassolnivaló Itt van a Tepertős #Pogácsa #recept - http://t.co/uUUgb20PHX http://t.co/YPJfr3ljDM

Lecsó Judit módra: A teljes recept http://t.co/yQwOO9Rj7d

{ÚJ} recept a blogon! Egyszerű, gyors, laktató vegán kence: ----------------------------------- Uborkás-kapros... http://t.co/z3FRzpejC9

egyszerű köményes, sós kifli recept - kezdők is bátran álljanak neki! Sós kifli... http://t.co/cJLdbiEkjC

Még mindig hőség. Segíthet a gyümölcsös brandy, citrom és búzasör tökéletes elegye. Recept http://t.co/1aPfGp4pVj http://t.co/bNw4CWahw0

Lecsó Judit módra http://t.co/fFo3HZHFe0

Burgonyás tésztába tekert virsli A tésztához: 20 dkg főtt, áttört krumpli 20 dkg liszt 1 mk só 1 tojás 3 dkg … http://t.co/5bxSheZrCN

Kukoricás pulykaragu: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/GIn7lblqKi

Mákos-parmezános omlós keksz, hogy jól induljon a reggel http://t.co/vMQK7zzAth http://t.co/dvZ5JiB5vG

ÍME jó pár vajkrém recept, különleges ízesítéssel: http://t.co/PkSgtxtA6j

RECEPT: Boszorkányszigeti batyus halászlé Frank Sándor és Kádár Németh Matild mesterszakácsoktól http://t.co/NfYVDvfKOE

FEHÉR PISKÓTA RECEPT Ezt a piskótát szépen lehet színezni!! A RECEPTÉRT KATTINTS: http://t.co/VJ9y3PuFu0

RECEPT: Vasban gazdag természetes ital http://t.co/uG7O4O9EEC

erdély ma - Pont ma recept: hecserliszörp http://t.co/yoGFznXLGY

most h elkeszitettem ezt a fotot, rajottem h idegesitenek a foodporn blogok. azok kozul is azok a fajtak, ahol van olyan recept, ahol a

Parmezános rántott surimi http://t.co/RIHWoO0wd1

Parmezános rántott surimi: A teljes recept http://t.co/s1NwD9NqzS

Feketeribizli likőr: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/JnwrcGnIoH

Epres piskótatekercs: A teljes recept http://t.co/aMU3kOQlJw

Epres piskótatekercs http://t.co/RSsvQ8RZOd

Állandóan eltűnt az étel a hűtőjéből,ezért felszerelt egy rejtett kamerát. A vér is megfagyott benne attól, amit... http://t.co/ae0BLNjwki

A vöröshagyma számos magyaros étel elkészítésének elengedhetetlen alapanyaga. Ősszel akár kiváló vírusölőnek is... http://t.co/lwWEx66TtV

The Survivor Diary: Étel kell, vagy az leszel...(Part 1) http://t.co/pOjybqBuOG

The Survivor Diary: Étel kell, vagy az leszel... (Part 2) http://t.co/CXsoMN0QOS

TOP 5 rákkeltő étel és ital http://t.co/nKTCIWyxYR

Állandóan eltűnt az étel a hűtőjéből,ezért felszerelt egy rejtett kamerát. A vér is megfagyott benne attól, amit... http://t.co/Uxrh9M8Ni9

A 10 LEGUNDORÍTÓBB ÉTEL, AMIT VALAHA LÁTTÁL Különböző kultúrákban különböző szokások, láttunk már fura ételeket,... http://t.co/OSTE8P4pJb

Az alábbi hét fűszer, étel és házi gyógymód nem csupán drámai változásokat eredményezhet egészségünkben, de akár... http://t.co/2qH30GtswM

A tojás az egyik legtáplálóbb étel, telis tele B-vitaminokkal. Ezek a vitaminok csökkentik a depressziót az idegi... http://t.co/fC7K19eP1X

A legjobb természetes vérépítő ételek vérszegénység ellen. http://t.co/7ERYEvwnNV

30 étel, amit szeptemberben kell megfőznöd! | NOSALTY http://t.co/JKVkUpWCi9

5 nyers étel a szebb bőrért http://t.co/Y4xfe6Ys5s

Állandóan eltűnt az étel a hűtőjéből,ezért felszerelt egy rejtett kamerát. A vér is megfagyott benne attól, amit... http://t.co/T9tdKPuheu

Nagyon kell az étel a Keletibe - nyuzrum: Amire most nagyon nagy szükség lenne, és a leghasznosabb... http://t.co/LTPeTlnEve

Nagyon kell az étel a Keletibe - Amire most nagyon nagy szükség lenne, és a leghasznosabb segítség: kész... http://t.co/6X43R5Jpgi

Férfinek való étel! ;) http://t.co/ZY4dtsD8oj

Hét lúgosító ital, mely tisztítja májunkat: fokhagyma, grapefruit, zöld füvek, zöld színű zöldségek, avokádó, dió... http://t.co/y3xPuEU8R2

TOP 7 lúgosító étel http://t.co/1TiUgbayvp

restaurant#food#étterem#étel# @ Hangulat Kisvendéglő KKT https://t.co/0kvM1FVOui

Tudta-e azt, hogy szívét egészségesebbé teheti egyszerűen helyes étkezési szokásokkal is? Íme egy lista a hasznos... http://t.co/hGkxYyI1Qi

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools