Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye.

Legújabb twittek

Szerdai ebéd:Tojássaláta...:) -->RECEPT:https://t.co/c63a5VCIdZ https://t.co/4n6VKcU9jx

Paprikás krumpli kolozsvári szalonnával recept Egyszerű étel, gyorsan elkészülő étel, és még finom is a füstölt ko… https://t.co/df9mgGf8Gf

Ezt azért nem javasoljuk... 🤣 De ti mire esküsztök? https://t.co/B098NICTXu

Tiramisu-fagyi házilag https://t.co/frIJErah94

Csirkeragu csicseriborsós tésztával recept Nem volt ötletem, csak azt tudtam, hogy csicseriborsót és csirkecombfil… https://t.co/rOMQ1wxgr9

Pikáns sonkasaláta https://t.co/78yTefvv7F

RT @AliceRajnai: Desszert az utolsó cseppig! 🍓🍒 A recept: a pasi fogyasszon rengeteg gyümölcsöt, édes csokit, ananászlevet. És zéró nikotin…

Csülkös-káposztás rakottas* https://t.co/qj7zHsEIov

Cukkinikedvelőknek kihagyhatatlan: egyszerű, eszméletlenül jó és nagyon ötletes. https://t.co/mFcpbBUdLI

Recept: Van az a süti, amiből nem tudsz eleget készíteni. Na ez pont olyan! https://t.co/lHGXiFzezl

Recept: A legfinomabb vaníliás, kókuszos süti tojás nélkül! Ezt ki kell próbálnod! https://t.co/2mueUv7G71

Sonkás szendvicstorta - smörgåstårta recept Készítsd el tortaként a kedvenc szendvicsedet! A szendvicstorta a munk… https://t.co/r2Iem2JmvN

Hűsítő finomság! Mascarponés-epres pohárkrém #epres #recept https://t.co/22Z0Napedz https://t.co/YXlRq5AFuo

Húspogácsák karfiol rösztivel - ez isteni! #recept https://t.co/22Z0Napedz https://t.co/b58mpwhkjJ

A sajttortát tegnap imádtátok, itt van egy elképesztően egyszerű kis sajttortácska recept is. Mellé egy pohár... https://t.co/JyoGRmLA27

Kolbászos frittata https://t.co/fKXK7NdSxJ

Ki ne szeretné ilyen finomsággal indítani a napot? Szuper recept a CiC Lifestyle blog írójától: https://t.co/D2OwxWpyyB

Panel krémes recept Kedvenc krémesem... Jobb, mint a cukrászdai felfújt levegős habkrémje. https://t.co/TU3llKOb56

Krumplitócsni szezámmaggal https://t.co/oW1jQrpxLU

RT @AliceRajnai: Desszert az utolsó cseppig! 🍓🍒 A recept: a pasi fogyasszon rengeteg gyümölcsöt, édes csokit, ananászlevet. És zéró nikotin…

Paprikás krumpli kolozsvári szalonnával recept Egyszerű étel, gyorsan elkészülő étel, és még finom is a füstölt ko… https://t.co/df9mgGf8Gf

7 étel és ital, amit ne fogyassz éhgyomorra! A 2. és az 5. különösen meglepő! https://t.co/6p1qzzQ2gN

Segítünk, hogy ne cseszd el az estéd a rosszul megválasztott ételekkel. https://t.co/bGsurwwQKC

Segítünk, hogy ne cseszd el az estéd a rosszul megválasztott ételekkel. https://t.co/w2kMnRay9h

Hét hormonháztartást kiegyensúlyozó étel, amelyeket minden nap fogyasztania kell... https://t.co/epwsSrhl0t

Az emésztőrendszeri problémák mai világunkban rengeteg embert sújtanak, köszönhető ez a nem megfelelő... https://t.co/3RyXCL8MJq

A receptek már itt vannak, már csak a cukkinit kell beszerezni! https://t.co/FttJ2GjSxk

Szeretettel várunk családoddal az IKI-ben július 9-én 16 órától egy felejthetetlen eseményre ahol lesz étel-ital,... https://t.co/jtZM7vx79v

Ha csak egy kedvenced lehetne. Melyik paleo étel lenne az? 🤔 https://t.co/gXDeww7y4T

5 hűsítő étel, ami még fogyaszt is! https://t.co/Y8M8pMuy5S

Egy gyorsan elkészített étel is meglepően finom tud lenni... :) Jó étvágyat az ebédhez... :) https://t.co/R2Pa7IVBeu

Egyszer ocsemmel reggelit, ebedet es vacsorat csinaltunk nekik, mindegyik mas nemzeti etel volt https://t.co/QFnqW4L90e

10 étel, amit semmiképpen ne fogyasszon, ha ízületi fájdalomban szenved... https://t.co/qg4vcErWh2

Mennyire édes már a kis bébihöri! 😍 https://t.co/bpKKBiTUFI https://t.co/7hmY2KzzVd

Jó pár fiatalnak sem ártana, mert nincs miről elbutulniuk 😂😂😂 https://t.co/MLb8cEg9Mi

@andydomok Na de ha már benyomtal annyi alkoholt akkor az a gyros már mit számít? Főleg h a gyros mégiscsak étel általi kaloria

Könnyű ebéd így a melegben ;) https://t.co/5XqKZIM7of

Sok sós ételt fogyasztasz? Csökkentsd a bevitt só mennyiségét! #étel #étrend https://t.co/HGwCok5ZX2

5 étel, amit tilos enni a strandon - https://t.co/i1JkQFOg4G https://t.co/6lVN7aSM5z

5 étel, amit tilos enni a strandon - https://t.co/AKsMJvwEzA https://t.co/zwaDtIlkJS

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools