Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye.

Legújabb twittek

Attól még, hogy magyaros, lehet szuperegészséges: hortobágyi palacsinta - paleósan! Hogy mit kezdjünk a húslevesbő… https://t.co/yEg6idVNAg

Hortobágyi palacsinta - paleo recept A húskrémhez: 20-30 dkg hús (maradék főtt vagy sült) 1 fej vöröshagyma 1 tk p… https://t.co/f2oUzd1J5U

Fagyi szelet...:) -->RECEPT:https://t.co/mwF4DBeNOh A Fagyi szelet... https://t.co/S8UVtj4Mcj

Készítsünk csokis müzlit házilag #ridikül #konyha #recept #csoki #müzli Cikk: https://t.co/VSy2iVjsLW https://t.co/sSQvIR3qLF

Kóstolnátok vacsorára valami könnyűt? Itt a tökéletes recept! :) https://t.co/zoKmLrpfLB

Karfiolkrémleves sajtos pirítóssal 1 fej hagyma 1 fej karfiol 2 db burgonya 5 dkg vaj 7 dl zöldségalaplé 1 db bage… https://t.co/DTtV47IBmP

Remek orosz gyógymód, ami sok betegségtől megszabadít :D Készítsd el te is otthon ezen recept alapján (y) https://t.co/VobCk6BExQ

Egyszerű tejfölös fánk 3 dl tejföl 8 db tojás 2 dkg élesztő 2 dkg porcukor só 2 dl tej 70 dkg liszt A sütéshez: ét… https://t.co/AUYz8gdVpx

Zöldséggel töltött tortilla ...:)... https://t.co/5LtMSLjIgi

Lasagne krémes spenóttal 1 db hagyma 8 db lasagne tésztalap 3 gerezd fokhagyma 1 ek olívaolaj 60 dkg leveles spenó… https://t.co/CZlXRI32FU

Endometriózis diétába illeszthető recept: tökmagolajos pástétom https://t.co/kPPkWo0axq

A RECEPT, AMITŐL MIND A TÍZ UJJAD MEGNYALOD ÉS AMIT AZONNAL EL FOGSZ KÉSZÍTENI! https://t.co/nwd2bhFTPj

Nutellás sajttorta recept sütés nélkül https://t.co/i1GbfTNHQo

Dupla csokis-áfonyás cupcake (muffin) A muffinhoz: 10 dkg étcsokoládé 10 dkg vaj 2 tojás 15 dkg cukor 10 dkg áfony… https://t.co/oBcyoM8r1r

Sajtos-sonkás guba https://t.co/OKcBLBu9AV

@tonks_SB az a kakaó annyira jól néz ki! Valamilyen különleges, mágikus recept alapján csinálod?

Világbajnok göngyölt csirkemell 4 db csirkemell filé 1 üveg szárított paradicsom 20 dkg trappista sajt kakukkfű só… https://t.co/TLAHsUTSlc

Talán nincs is gyerek, aki ne szeretné a kekszet. Akár magában, akár teával, vagy kakaóval reggelire, uzsonnára... https://t.co/XVQUGXrEo3

Ennél egy jó sűrű és fűszeres babgulyást? Mutatjuk, hogyan készítsd! https://t.co/80RvQOa6S2

Kelt tészta készítése recept Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, ped… https://t.co/hbuwGpwZKR

annyira tetszik, de nem kérdeztem vissza, mert biztos tudja valaki közületek, hogy miféle étel(ek) van a tányéron..… https://t.co/Ppl07OLym4

Talán nem is vagyunk vele teljesen tisztában, de rengeteg fermentált étel vesz körül minket, csak a... https://t.co/sHZMENGbVO

A zene = étel = éltet! 🎵😜 #SundaySubtitle https://t.co/lriE7MJ2G4

Kevés pénzből finomat! Ez lesz a jövőheti menü mottója! https://t.co/Ex9VC7mDXe

5 étel, ami elveszi az energiádat teljesen, vigyázz mindegyikkel! :) https://t.co/mvbJrfgrVR

A 10 legjobb fogyókúrás étel télre | Wellness Café https://t.co/EKCg8kmjqN

Te megkóstolnád a rohasztott cápát? #napicsárt #étel https://t.co/KDaurJay1p

A legtöbbünknél a rossz szájszag csupán egy elfogyasztott étel vagy ital utáni átmeneti jelenség, máskor, mint a... https://t.co/EWcE5PuQ9Q

Melyek a legjobb természetes gyógymódok az influenzára? https://t.co/UjZWPCWDOt

Mindenki azt hiszi, hogy ezek az ételek egészségesek, pedig akkor jársz a legjobban, ha messzire elkerülöd mindet! https://t.co/mQp1QrGKwh

csináltam milánóit, hiányzott már a főtt étel azért

Varázsütésre mexikói étel?! https://t.co/W65Q1jd1Uu https://t.co/R3nD0BesZ5

Az uborka ez egyik legszélesebb körben termesztett étel világszerte. Nézzük meg, minek köszönheti népszerűségét... https://t.co/GK31rHwOVf

Cukrászda, kávéház (401) Ország: Magyarország Kategória: Étel, ital - kávé, édesség Letöltés: 2645… https://t.co/Wm3VstBkW6

Felháborító!! 😠 Ingyen lakás, étel. tanulás, kondi terem. Mi kell még nekik. A becsületes ember, meg... https://t.co/76no2x3qA6

Mákos almatorta liszt nélkül https://t.co/1SYJFjWJim

24 szuper étel, ami méregtelenít, fogyaszt és nem mellékesen még finom és egészséges is! :) https://t.co/zyYkn2tJyV

Ételek és helyek, amiket nem hagyhattok ki, ha Portugáliában jártok! #vous #pontti #Portugália #utazás Cikk:… https://t.co/2O0MnipDqP

Íme öt fantasztikus teljes kiőrlésű étel a barna rizsen és a teljes kiőrlésű kenyéren kívül, amelyet étrendjéhez... https://t.co/scXW4QZ6ZA

HÉTVEZÉR TOKÁNY – KLASSZIKUS ERDÉLYI ÉTEL! PUHA HÚS, ÍNYCSIKLANDÓ SZAFT! https://t.co/Xy2FVtd8G3

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools