Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

A mai recept ajánlat:http://t.co/o4OSVx1wDt http://t.co/LhgRIbc5JC

Kapros-túrós csuszám: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/j6Ufr4AtfC

Szezámos csirkefalatok: A teljes recept http://t.co/V9llAZnPyL

Szezámos csirkefalatok http://t.co/wdwhUN3dg2

RT @szalainori: Vasárnap délután jól esne egy kis édesség? Íme egy gyors, poharas desszert ... természetesen angolul,... http://t.co/j3LENS…

Ázsiai leves rizstésztával: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/lF4tfGvA8d

Frenzee: A teljes recept http://t.co/lkVJDEMGIk

Almakrém joghurttal, babapiskótával: A teljes recept http://t.co/IJUKjYQkax

Esti levezetés! ;) Klik ide: http://t.co/Wy62avqjuc #recept #receptek #apróséf http://t.co/AGCLtKoeSA

tudjuk, este van, de mit lehet tenni? Csokitorta http://t.co/85dUQpLPP6 http://t.co/dS7B5BPed4

Húsos krumpligombóc recept: Olvasónk Tóth Sándorné receptje. http://t.co/aZGSAArPU1

Almakrém joghurttal, babapiskótával http://t.co/O6kqwfGQun

Húsos krumpligombóc recept: Olvasónk Tóth Sándorné receptje. http://t.co/1JeEx8fftT

Húsos krumpligombóc recept: Olvasónk Tóth Sándorné receptje. http://t.co/1I02H8jU3m

Húsos krumpligombóc recept: Olvasónk Tóth Sándorné receptje. http://t.co/Brm8GrcYXF

Húsos krumpligombóc recept: Olvasónk Tóth Sándorné receptje. http://t.co/7RifZdR7Uh

Puha-ropogós fokhagymás-mézes csirkemell | NOSALTY http://t.co/yjNEq3oRiV

@noee_mii Végül ennek a Fűszeresnek alapján kiegészítettem a fokhagymással ➜ http://t.co/K34gk2eAus

Régi adósságunk! ;) Klikk ide: http://t.co/oLgNp9LTH2 #recept #receptek #apróséf http://t.co/wOsMMNSO1C

Szőlős csirkemellragu kókuszos rizzsel: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/pCQBdoKl2u

Sózz egészségesen: 3 kg parajdi étkezési só az Ország bármely pontjára http://t.co/nwG0yehYa0 #egészség #parajdisó #étel

Minden olyan étel, amit a súlygyarapodás miatt fogyasztunk, tápanyagban és kalóriában gazdagnak kell lennie, de... http://t.co/PJl5eMGW1r

Ki nem szereti a finom ételeket? Egy ínyenc mindig kipróbálja az új ízeket, új konyhákat. Mi lehet jobb egy... http://t.co/WhmO91GS9A

A fogyókúra igencsak nagy kihívást jelent modern világunkban. Az emberi faj napról napra gyorsabb léptekkel... http://t.co/ozeV3z51s9

5 méltatlanul feledésbe merülő, szenzációs étel http://t.co/dRbJ04w1dj

9 rendkívül egészséges, természetes étel http://t.co/5IVhMc8Zbw

13 étel az agy egészséges működéséhez http://t.co/cJD2ht6hZc

Fogyás étkezéssel: 10 fogyást segítő étel http://t.co/LQTkE1KmsE

RT @noihirek: Ínycsiklandozó őszi étel! :) Nálatok mi volt ma az ebéd? http://t.co/6hljRhM80S

Ínycsiklandozó őszi étel! :) Nálatok mi volt ma az ebéd? http://t.co/6hljRhM80S

Az idegbetegseg után kell egy kis szilárd étel is

A legjobbakkal is előfordul, hogy időnként depressziósak lesznek, biztosan vannak olyan napok, amikor egyszerűen... http://t.co/jYsRSvof4x

Jobb az étel, ha drágább? - Natúrsziget http://t.co/HsQDsTk0KX

A terembe étel és ital bevitele és fogyasztása szigorúan tilos! #seasonstart #basketball #game #firstgame #win #k... http://t.co/PedFvk156j

Egyre több a nem valódi olasz étel http://t.co/dUMmvAn8aO

Jobb az étel, ha drágább?: Ha többet kell fizetni egy ételért, azt jobbnak is érezzük? Igen – ez volt az eredm... http://t.co/KPRpYkDf4k

25 étel a hasi zsír ellen http://t.co/M2x01mo5c7

Baconbe tekert burgonya – remek étel gyorsan, ha nincs kedved főzni, vacsinak is fantasztikus! http://t.co/C2EkKtz8HS

Nézzük meg, melyek azok a természetes ételek, amik segíthetnek leküzdeni az allergia tüneteit. http://t.co/njzQ3p7dWw

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools