Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

Étcsokoládés ricciarelli (pöffeteg süti) Hozzávalók kb. 25 szem süteményhez: 20 + 25 dkg porcukor + a szóráshoz... http://t.co/rx3TZLugoH

Chowder édesburgonyával és füstölt hallal Hozzávalók: 3 nagyobb szelet füstölt hering 2 közepes édesburgonya ... http://t.co/cJT3XsDSU2

Sörös savanyúkáposzta-leves pirított kolbásszal Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta 4 dl víz 2 dl sör 20 dkg... http://t.co/rQGEHyY4G5

Recept: Étcsokoládés ricciarelli (pöffeteg süti) Hozzávalók kb. 25 szem süteményhez: 20 + 25 dkg porcukor + a sz... http://t.co/m9mLvfKyu5

Mandulahabos őszibarack: A teljes recept http://t.co/eAgprxqhRO

Így készíthetsz hulló falevél formájú sütit.:) Bármilyen linzer, de akár mézeskalács recept jó lehet hozzá. http://t.co/x7KatlqL6K

Mandulahabos őszibarack http://t.co/62mZAYyrEi

Recept: Chowder édesburgonyával és füstölt hallal Hozzávalók: 3 nagyobb szelet füstölt hering 2 közepes édesburg... http://t.co/TuATMeiLWW

Recept: Sörös savanyúkáposzta-leves pirított kolbásszal Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta 4 dl víz 2 dl sör 20... http://t.co/hDvLI2kAEe

A nyárnak vége, de néhány erdélyi recept még van a tarsolyomban, amelyeket szinte nemis szükséges reformálni. Az... http://t.co/45jfuRbyqQ

Ön keres egy tekercs recept a Holiday vagy vacsorára összejöveteleken? Van választék receptek, http://t.co/gzKpMnrs7a

RECEPT: édes-savanyú lilakáposzta, paprika és pácolt tofu http://t.co/VgITW2zy0N

Keres egy barbecue Rancho Snack recept, hogy fog neked verni a legjobb szakácsok? http://t.co/EspmQNfsa9

erdély ma - Pont ma recept: finom almástészta http://t.co/dZF3pge7D9

Juhtúrós sztrapacska, eredeti szlovák recept szerint. Jön az ősz, jönnek a hidegebb napok. Ne hagyd ki!... http://t.co/4SMsV2lHW7

A mai recept ajánlat:http://t.co/DPvX9Ijf6P http://t.co/ZYb4iNN428

Puncsos keksz szelet recept – mit is mondjak: isteni finom süti! http://t.co/JXz6H8Tafs

RT @szalainori: Mit szólnátok egy finom, őszi sütihez? - recept szószedettel és képpel http://t.co/ZSOHDkiW7f

Kókuszos sütike http://t.co/saK52YhqP2

Kókuszos sütike: A teljes recept http://t.co/Tv8bjHVgjX

Aki nem emlékezne rá!!! :( http://t.co/DEScitvhvy http://t.co/7ONHRT0zAh

RT @fidusz: Titokban jöhet Kanadából a génmódosított étel? http://t.co/V8ZBTT8lxH #TTIP #CETA #StopTTIP #génpiszka

Titokban jöhet Kanadából a génmódosított étel? http://t.co/V8ZBTT8lxH #TTIP #CETA #StopTTIP #génpiszka

Az étel elkészítésének művészete. Vattacukor virág.:D http://t.co/u7WZo7X6Ek

RT @sartiinfo: A #gyrosz, a #görögsaláta mindenkinek ismerős, talán a muszakáról is hallottunk már. A 10 legjellemzőbb étel... http://t.co/…

Az itthon kapható 50 legegészségtelenebb étel http://t.co/NH8rnT8u1j

RT @sartiinfo: A #gyrosz, a #görögsaláta mindenkinek ismerős, talán a muszakáról is hallottunk már. A 10 legjellemzőbb étel... http://t.co/…

Mindannyian szenvedünk stressztől; manapság ezt nem könnyű elkerülni a hektikus, rohanó életstílusunknak... http://t.co/ySFtrQmmBe

# Leves a megtestesítője kényelmet, egy csodálatos lélek # # felmelegedés étel tele egészséges alapanyagokból # http://t.co/0bViVizilW

A #gyrosz, a #görögsaláta mindenkinek ismerős, talán a muszakáról is hallottunk már. A 10 legjellemzőbb étel... http://t.co/lsUDhGxegc

Going kemping? Kell egy kis kemping receptek? Készen áll, hogy néhány szabadtéri sütés-főzés? Étel főtt http://t.co/DbnGC7INJR

Étkezés, evolúció, öregedés http://t.co/lCVsP3EKkN

Kérj egy kalóriás étel tippet... https://t.co/tW4KoY17oG http://t.co/Uc34uYuOFE

10 gyulladáscsökkentő étel ami tényleg hat!... http://t.co/zuMYDq4qdg

Az itthon kapható 50 legegészségtelenebb étel http://t.co/J3aLOhVXzQ

A 10 legjobb zsírégető étel, amelyet beépíthet az étrendjébe http://t.co/aSudRq3A3l

Leves a megtestesítője kényelmet egy csodálatos lelket melegítő étel tele egészséges összetevőket, http://t.co/fJQxstSTXk

@DoraCraiban egy általánosban! De nem csak ebben a suliban az a baj. Van diák aki éhezik szörnyű, s az iskolai étel azert olyan amilyen

Magas rosttartalmú étel a belek egészséges működéséhez. http://t.co/hdAkXWsN8Q

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools