Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

Mennyei nutellás | NOSALTY – receptek képekkel http://t.co/5RWvh0mu5W

5 antibiotikum, amire nem kell az orvostól recept http://t.co/ZtHQGmQFMB

RECEPT: sárgarépa tekercs http://t.co/fdRGx5e88t

Túrós rolád recept | Receptneked.hu ( Korábban olcso-receptek.hu) http://t.co/d5zlBcBCr2

Anyukám tojáslevese: A teljes recept http://t.co/WZeqZCEUKx

Anyukám tojáslevese http://t.co/hGDCOJZ7NY

Hamis túrós recept | Receptneked.hu ( Korábban olcso-receptek.hu) http://t.co/gDZNhxOzHa

Sertésszelet mustáros mártásban: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/gFZYxjbGEg

De rég sütöttünk ilyet! :) Klikk ide: http://t.co/SbA8sYxwaP #recept #receptek #apróséf http://t.co/l9Rp6Rjwsj

Gombás-fügés csirkemáj sütőtökös nudlival http://t.co/Gnm7Y99tgs

Gombás-fügés csirkemáj sütőtökös nudlival: A teljes recept http://t.co/D73NYIyBe2

mi ezekre a golyócskákra vágyunk! Papa golyói - kókuszgolyó http://t.co/u4EfPUZgrw http://t.co/DycS1cNPk9

FINOM! Hétvégére #görög finomság - Görög narancsos #gyümölcskenyér #recept: http://t.co/jtdLPIAK9w http://t.co/9kXvVJNwZN

Somlóival töltött palacsinta recept | Receptneked.hu ( Korábban olcso-receptek.hu) http://t.co/L191va3AwL

Meggyes túrós: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/YZ9AbVCU82

Egy újabb friss recept kövezkezik! ;) Klikk ide: http://t.co/bhMgvlJ9Xz #recept #receptek #apróséf http://t.co/CIL1BuvOpd

Tepsis tejszínes csirke: A teljes recept http://t.co/6xxcpTcbqA

Tepsis tejszínes csirke http://t.co/8rCrMURD70

Franciska almás lepénye http://t.co/Bd0eC7Pylb

Ízes íróturmix http://t.co/EMOv4ssKtO

Meg fogja találni néhány extra közönséges finom étel receptek itt. http://t.co/vOkYrFuKmC

Kiváló reggeli étel http://t.co/Df87WrJQY8

Halloween étel * ,káposzta leves . http://t.co/Knspzh4zyx

Előnyök és hátrányok az ételkészítéssel kapcsolatosan. Előnyök: étel Hátrányok: készítés

dr. Robert Young szerint a tipikus lúgosító táplálkozás során 80%-ban lúgosító és csak 20%-ban savasító ételeket... http://t.co/ND28pmNMKu

Halloweeni töktorta Galéria - Étel, ital, receptek http://t.co/rLsMCIdF4e

Halloweeni töktorta Galéria - Étel, ital, receptek http://t.co/0W893ndTvA

Halloweeni töktorta Galéria - Étel, ital, receptek http://t.co/MoBvx0F6LI

Halloweeni töktorta Galéria - Étel, ital, receptek http://t.co/CokXAA5LlL

Csirkés rakott tészta tejföllel és ropogós szalonna darabkákkal, laktató étel a hétköznapokra! http://t.co/FPih1rx8DW

Előnyök és hátrányok az ételkészítéssel kapcsolatosan. Előnyök: étel Hátrányok: készítés

Egyszerű étel,kicsit extrán elkészítve :) Virslibe tűzdelt spagetti tészta sajtszósszal. http://t.co/dROBjHrxgg

Egyszerű étel,kicsit extrán elkészítve :) Virslibe tűzdelt spagetti tészta sajtszósszal. http://t.co/noAZkAo4Dx

RT @BiaaOfficial: Előnyök és hátrányok az ételkészítéssel kapcsolatosan. Előnyök: étel. Hátrányok: készítés.

RT @BiaaOfficial: Előnyök és hátrányok az ételkészítéssel kapcsolatosan. Előnyök: étel. Hátrányok: készítés.

Előnyök és hátrányok az ételkészítéssel kapcsolatosan. Előnyök: étel. Hátrányok: készítés.

20+1 rémisztő, de finom étel Halloweenre | NOSALTY http://t.co/dVtu5vVk97

Kiváló mediterrán, lúgosító étel alacsony kalóriatartammal. http://t.co/R7nlLIVkTJ

Az alábbi hét fűszer, étel és házi gyógymód nem csupán drámai változásokat eredményezhet egészségünkben, de akár... http://t.co/sL4aK9yaRD

Egészséges Halloweent! http://t.co/YUafEqmxzH

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools