Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

Hófehérke álma recept | Receptneked.hu (olcso-receptek.hu) http://t.co/Y6z39EBsx2

Sült túróstészta: A teljes recept http://t.co/OP5LVL0GfH

Sült túróstészta http://t.co/rIh1KmP2pn

Berber csirke: A teljes recept http://t.co/rwy80DCVks

Zabpelyhes spenót: A teljes recept http://t.co/jTYfgv88Ne

Limbo Beat: A teljes recept http://t.co/sfeRizC5FM

Tejfölös csodabogár: A teljes recept http://t.co/kW57FvICj1

Diétás majonéz: A teljes recept http://t.co/WmUVgYaouP

Csokitorta fondantal: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/iG3i0ZKOqK

Berber csirke http://t.co/jq9G112Xe1

Zabpelyhes spenót http://t.co/TecOR2SJjr

Tejfölös csodabogár http://t.co/FdpzpHkjAt

őszi sütemény Habos-diós kocka http://t.co/ZFTCq9uuUC http://t.co/m6kvr5GB5f

Desszertet is készítettünk. A házi túrógombócunk isteni finom. Ki kér? Recept:... http://t.co/qfR8e3Za0U

Sütés nélküli puncskocka recept | Receptneked.hu (olcso-receptek.hu) - A legjobb képes receptek... http://t.co/Rx4WfqGaKN

Ma vendégségben voltunk,így ma vacsorát főztünk csak. Gombapaprikást készítettünk galuska körettel. Recept:... http://t.co/j0i7yu1DvV

Holnap mi lesz a süti? :D Egy isteni túrótorta? ;) Klikk: http://t.co/zgCy078xeA #recept #receptek... http://t.co/e0R3IFlUNG

Igazi klasszikus, hibátlan! ;) Klik ide: http://t.co/my1X5ZQF1L #recept #receptek #apróséf http://t.co/Z2PHz4DlQL

Almás, kolbászos sült paprika recept Szeretem az édes-sós, gyümölcs-hús párosításokat, de az ilyen ételek többn... http://t.co/bGAJ4wfyfh

9 étel, amire mondj nemet te is mindenképpen, mivel többet ártanak, mint használnak, olvasd el, hogy miért: http://t.co/FUgnc8runP

dr. Robert Young szerint a tipikus lúgosító táplálkozás során 80%-ban lúgosító és csak 20%-ban savasító ételeket... http://t.co/TOHnnlzhSY

7 ÉTEL, AMIT SOHA NE FOGYASSZ ELALVÁS ELŐTT! TOVÁBB >>> http://t.co/BeVnIhpcXl

Kiváló mediterrán, lúgosító étel alacsony kalóriatartammal. http://t.co/b28waoKPRE

Szia! kedvenc étel? ital? zene? — szia :)) kaja:pizza ital:cola,sör,tequila zene: pld ez jól tolja :D... http://t.co/0qApDpdehA

Az alábbi hét fűszer, étel és házi gyógymód nem csupán drámai változásokat eredményezhet egészségünkben, de akár... http://t.co/4NSrTD6cJL

Micsoda étel-költemény ... :)) http://t.co/lzSVtZVvx2

vendégeknek, családnak, bárkinek! - kevés pepecselés, fejedelmi étel! Fokhagymás-tejes karaj kevés pepecseléssel... http://t.co/CBKaLmhgn0

Étel 💕 http://t.co/710X2pDYX6

A kutyák gyakran pitiznek a finomnak gondolt falatokért, ám sok étel, például a tej, hagyma vagy a szőlő káros az... http://t.co/bs3razudGZ

Egy egyszerű étel ebédre. Klikk ide: http://t.co/snbi39jZYO #recept #receptek #apróséf http://t.co/0tCuDycO1M

Egy egyszerű étel ebédre. ;) Klikk ide: http://t.co/snbi39jZYO #recept #receptek #apróséf

8 ÉTEL, AMIT SOHA NE FOGYASSZ A LEJÁRATI DÁTUM UTÁN! http://t.co/6OIecAEPc4

Azt összeszámolta már valaki, miről nem szabad beszélnünk, mert valahol ellenőrző kérdés? Első repcsis út, kedvenc étel, első állat neve...

Tejszínes mustáros karaj, a husi omlós, a szósz ínycsiklandó, a legfincsibb husis étel! http://t.co/IKDyL9mTvX

Melyik az a fantasztikus étel az országodból, amit szerinte... — Zsíroskenyér kolbásszal:DDa legjobb gyerekekxDDDDD http://t.co/px3ttkyE3Z

Milyen étel elkészítésében remekelsz igazán? — zacskósleves :DD http://t.co/0L8XbpNkC1

Ha szeretsz kipróbálni különleges étel- és italkombinációkat, akkor tarts a Malomkert Sörházzal ezen a héten! A... http://t.co/GIt4G3wG8a

Talán nem is vagyunk vele teljesen tisztában, de rengeteg fermentált étel vesz körül minket, csak a... http://t.co/jNFwy8zhIG

Aki folyamatosan fáradtnak, ingerültnek depressziósnak vagy általánosan rosszkedvűnek és nyugtalannak érzi magát,... http://t.co/lsnKJ6OGx0

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools