Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

A legfinomabb meggyes piskóta receptje - Így nem süllyed a meggy az aljára http://t.co/pUwmEJ49cU

Ananász turmix: A teljes recept http://t.co/AXR3LTcXfk

Ananász turmix http://t.co/Vdr05cTLz0

RT @BukkzsercTv: A kovászos uborka ezer csodája http://t.co/hDs03NWcnr Ez tényleg hasznos!

RT @BukkzsercTv: A kovászos uborka ezer csodája http://t.co/hDs03NWcnr Ez tényleg hasznos!

RT @BukkzsercTv: A kovászos uborka ezer csodája http://t.co/hDs03NWcnr Ez tényleg hasznos!

RT @BukkzsercTv: A kovászos uborka ezer csodája http://t.co/hDs03NWcnr Ez tényleg hasznos!

RT @BukkzsercTv: A kovászos uborka ezer csodája http://t.co/hDs03NWcnr Ez tényleg hasznos!

A kovászos uborka ezer csodája http://t.co/hDs03NWcnr Ez tényleg hasznos!

Madártej recept Tundi konyha konyhájából - Receptneked.hu http://t.co/2IGahKAJcz

Ha azt szeretnétek, hogy valaki megdicsérje a hajszíneteket, csak arra kell gondolni, hogy már unjátok / utáljátok. Tuti recept.

Ír krémlikőr recept, Baileys házilag http://t.co/nZ42yLemKB

BÉKEBELI ZSERBÓ RECEPT http://t.co/SZK9eRUFBP

Részeg hal: A teljes recept http://t.co/e366p8jTYh

Részeg hal http://t.co/3Rgm3RzZjY

Citromvarázs Recept – nagyon könnyű elkészíteni és finom:) http://t.co/nODvrnHM8L

Te is szereted a Szabolcsi töltött káposztát?Itt a legjobb recept. http://t.co/nK55zyYiPg

“Minden mentes” csokis süti recept az oldalon! Kattintsatok ide az új #gastro bejegyzésért:... http://t.co/2o9BCX2Pzr

Tócsni? Lapcsánka? Cicege? Mindegy, ez egy csoda recept! http://t.co/DmFP3LLzkJ

@izolis http://t.co/TpBTOOcyFh mi is így csináljuk, bár én nem méregetek, hanem amennyi jólesik :)

Hoppa ertesiteseim erkeztek es a #gonosz telefon nem jelezte @ludasmatyas milyen etel emojira gondolsz nekem #sajnos nincs emojim:(

adapto:Etel AdnanUntitled (2012) http://t.co/VFMxVlt0jj http://t.co/jzTUUoYQ3w

Anélkul 100x jobb egy étel és amugy sem o fog fozni ne pattogjon azzal a felesleges dologgal itt xd

Civilek vittek ételt a parkban lévő menekülteknek - !!444!!! http://t.co/JtueTMQS9M

26 étel, amin elneveted magad, mielőtt megennéd :) : http://t.co/gleZ3gGz7L

A hétköznapi komfort teljes hiányát nem a hidegen fogyasztott főtt étel, sokkal inkább a már hűvösebb kortyolandó kotyogós jelenti.

Egy igazán jó étel nem csak finom, de szép is! 󾠦 Válassz serpenyődhöz egy bagolyformát, így könnyedén nagyon cuki... http://t.co/w6XMtE14V6

Diétás étel tippek a 28. hétre a VitálKonyha kínálatából: Hétfő – Görög rizses csirke (V10) – 780 Ft Kedd –... http://t.co/gSHNO1QRH2

No ez egy mindig hasznos oldal! Hazai élelmiszerek linkgyűjteménye. http://t.co/yvGMNOAIcW

Íme, a 6 legegészségtelenebb étel a földön http://t.co/qUiHQ0UuwV

Napi 2400 kalóriányi étel, oktatás, művelődés - szerintünk ennek igenis bele kell férnie a létminimumba. http://t.co/W8XlD2R54s

Íme egy újabb fogyókúrás étel a túlsúlyosok számára! http://t.co/BCNvvGkTiP

restaurante#étterem#étel#food#hangulatkisvendeglo.hu @ Hangulat Kisvendéglő KKT https://t.co/R0C1PXZ9o4

Az 5 legfinomabb paradicsomos étel | Ötvenentúl.hu http://t.co/sc5r5rmy1I

Nem az étel hiányzik hanem a kávé... Ma még nem ittam kávét

Megunhatatlan élmény az egész családnak. http://t.co/69fF6GU7sm

Talán nem is vagyunk vele teljesen tisztában, de rengeteg fermentált étel vesz körül minket, csak a... http://t.co/qdmB2j9Prs

Civilek vittek ételt a parkban lévő menekülteknek - !!444!!! http://t.co/JTZQEXoO0x

A legtöbbünknél a rossz szájszag csupán egy elfogyasztott étel vagy ital utáni átmeneti jelenség, máskor, mint a... http://t.co/GdRmSV8qpW

Melyek a legjobb természetes gyógymódok az influenzára? http://t.co/iu3flWnIm7

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools