Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye.

Legújabb twittek

Zöldbabos paprikás krumpli recept Salamon Csilla konyhájából - Receptneked.hu https://t.co/Bpms89vVoG

@kisdoras az jutott eszembe, hogy lenne egy igény egy olyan főzős honlapra aminél nem a recept lenne a lényeg, hane… https://t.co/tfEjzpUQfJ

Egészséges és finom: a banános quinoa palacsinta #ridikül #egészség #recept #banán #quinoa #palacsinta Cikk:… https://t.co/1oJjLOk7hF

Kapros spárgaleves halgombóccal https://t.co/tj3ClhUPtK

Hogy mi is a mákos pittyputty? Klikk ide és megtudod: https://t.co/RnGmbUIbPs https://t.co/9M7GlMVFkz

Cowboy saláta recept Amilyen egyszerű elkészíteni, olyan finom és laktató. https://t.co/3vsxwfSQZF

Retró sonkás melegszendvics | NOSALTY https://t.co/TrNNF2rW0W

Olasz spárgás rétes https://t.co/nEQ1NhEujC

Bátran eheted őket este is, laktatnak, mégis jelentősen támogatják a fogyást. https://t.co/WhLSpft4kS

Lepd meg a családot, de ne a cukrászdából! ;) https://t.co/pD1f76S2ek https://t.co/yrYjsJ8Evn

Kókuszos-grízes bonbon recept Pillanatok alatt elkészülő csemege, egyszerű, gyors és finom. Forrás: net https://t.co/lSgKfstwjW

Amikor ez eper és a sajttorta találkozik, lesz valami új, nagyszerű süti! Recept:... https://t.co/cHmWyRwicM

Medvehagymás tzatziki recept A tzatziki receptemet akartam újból elkészíteni 2 uborkából, de csak 2 pici cikk fokh… https://t.co/m9eeS1aAw6

Borjúsült zöldségágyon recept Imádom a Lehel téri piacot, szerencsére ott lakom a szomszédságában, és bármikor kiu… https://t.co/eimb2i1Ipv

Recept: Csak összegyúrod és megsütöd! Ennél egyszerűbb sajtos rudat nem találsz! https://t.co/GO5JFd18Lw

Mángoldos harcsatekercs https://t.co/aVeDQge3of

Szombaton ebére:Húsos kockatészta...:) -->RECEPT:https://t.co/qAgkhVDmTy https://t.co/Wixst5nfaq

Nagyon hamis tiramisu recept Amikor kiderült, hogy a lánykámnak gluténmentes ételeket kell ezután ennie, kétségbe … https://t.co/UIJxhrMy5I

Kókuszhabos-eperlekváros sütemény https://t.co/VGdUitkIxZ

Ha későn keltél, akkor is összedobhatsz egy kiadós villás reggelit! Egy finom rántotta recept mindig jól jön.... https://t.co/tLeAXNcmCo

A 10 legjobb májvédő étel #ridikül #egészség #étel #májvédelem Cikk: https://t.co/FiLWW0h8fJ https://t.co/mzF0hin0dp

Healthy food - Egészséges étel https://t.co/HBbbuE9NZN

Bereznay Tamás mindig is vallotta, hogy a jó étel alapja a jó alapanyag. Ezért olyan henteseket hív a műsorába,... https://t.co/ps5nw94dTf

RT @djkiki890506: ...@KMartin0607 @Gabbor32 Miklós sajt lek job meg kedvenc étel az csipsz és ebéd

Az étkezés sokkal több, mint az étel elfogyasztása. https://t.co/cacjcM4O6G

@pinguinfighter Hajrá! Én a múlt hétvégén zúztam végig egy rendezvényt előre is kitartást! Nálunk volt étel mérgez… https://t.co/ZQTkYVOPSQ

Isteni étel fogyókúra idején! Fogyj krémlevesekkel! ;) https://t.co/OntP65z7l4

Ezek után mondja bárki is majd Nektek, hogy a zöldség unalmas étel! Nekünk nagyon tetszik ez a videó :) https://t.co/94UIao2HvI

Ezeket tessék kilométerekkel elkerülni! https://t.co/pvoPp7Qjzr

Éheztetjük a menedékkérőket: Kiskunhalason már étel sem jár nekik https://t.co/kBP0oStuAB

Éheztetjük a menedékkérőket: Kiskunhalason már étel sem jár nekik https://t.co/Ch7rXDUczL

Ne állj az étel és közém, mert abbòl csak baj lesz. Bajod. 😂 #hAngry #napom

Egy nagyon komoly étel következik az új étlapról: Angus bélszín steak édesburgonyával, BBQ padlizsánnal. #angus... https://t.co/KoEippz0yQ

5 klasszikus angol étel, amit itthon is nagyon kajálunk #vous #pontti #étel #angol cikk:https://t.co/YZcGlkSgv2 https://t.co/5be5Tvlgnv

Hogy mi is a legmagyarosabb magyaros étel? Valószínűleg a gulyás! :)... https://t.co/2WTD3SWQz5

Ezek a tiltott ételek, amiket mindenképpen tessék elkerülni! https://t.co/2qogbHsTVX

Minden olyan étel, amit a súlygyarapodás miatt fogyasztunk, tápanyagban és kalóriában gazdagnak kell lennie, de... https://t.co/UkthVEVGqw

A 6 legtöbbet hamisított étel https://t.co/9lX1m8PCv9

Ki nem szereti a finom ételeket? Egy ínyenc mindig kipróbálja az új ízeket, új konyhákat. Mi lehet jobb egy... https://t.co/w4iEZhuFIV

9 rendkívül egészséges, természetes étel https://t.co/V2qxJmMiq5

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools