Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye.

Legújabb twittek

Kókuszos tejbegríz...:) -->RECEPT:https://t.co/oQd82az7Rn... https://t.co/Qiz3taQRS0

Kaszinótojás franciasalátával https://t.co/mMgEEG5by3

Francia szilvás pite https://t.co/2IadD2Woj6

A 2 legjobb és legegyszerűbb sushi recept! https://t.co/pAjF50to5Q Íme 2 recept, amitől azonnal kedvet kaps... https://t.co/W9o2kj1CYe

Délutánra jöhet egy kis édes álom! 😍 Szereted? 😉 https://t.co/dd0kCA4Xxu Te... https://t.co/kDzlcfXhpR

Ez a tuti recept a bestsellerhez? https://t.co/J3tgKZvKXh

Isteni fogás összejövetelekre: grillkolbászos-sajtos quesadilla https://t.co/4cxgMq2nDo

Szalonnás tojásos rizs...:) -->RECEPT:https://t.co/fNqlqHdN8Q... https://t.co/lexDeUyaXE

Imádom a túrós sütiket, de ez a recept mindent visz! A család minden alkalomra ezt kéri! - https://t.co/KJisbp2vEu https://t.co/HZiKjQrA6f

Imádom a túrós sütiket, de ez a recept mindent visz! A család minden alkalomra ezt kéri! - https://t.co/q4ib9GdFYa https://t.co/RxbfDODDaU

Céklás-sárgarépás sütemény (liszt nélkül) https://t.co/aRdlsCsavX

Krémes, karamellás finomság sütés nélkül! Pontos recept: https://t.co/1dY5NP75yV https://t.co/YbE5FOfSQz

Szuperegyszerű, omlós, finom és az egyik legolcsóbb édesség. https://t.co/jZxkXuzoNK

Recept: Kókuszkocka mézes piskótából https://t.co/0kmBDW3INF

Recept: Túrós krémes sütés nélkül https://t.co/JcZketwgwE

Egészséges muffin recept A leggyorsabb édesség, és ez a recept még egészséges is. https://t.co/WHj3MHNqSb

Ha szeretitek a francia édességeket, akkor készítsétek el ezt! Szilvás Galette recept videó a YouTube csatornámon: https://t.co/GvammSy6Du

Jó ebédhez szólnak ezek a remekművek! 😀 🍽 😮 🎬 https://t.co/hVz09oDk8Y

Nyugdíjasok húsos rántott palacsintája Recept képpel - Mindmegette.hu - Receptek - Jézus szíve https://t.co/LCqL9hmjnK

Rozmaringos kacsasült ananászágyon https://t.co/Mdsb6j00eR

Ötezer tonna élelmiszert mentett meg az #Élelmiszerbank #étel #éhezés #pazarlás https://t.co/bkhfBn2kup https://t.co/DwxFbrspuF

10 étel, ami megváltoztathatja a szemed színét 60 nap alatt https://t.co/XOCaMV0z2m

Egyik népszerű étel itthon a töltött paprika, horvátoknál Punjena paprika (ők körettel), aki diétázik, vagy cukros,… https://t.co/eVTkxPOeZx

A Péterfy Sándor Utcai Kórház osztályvezető főorvosa számolt be a részletekről. https://t.co/KXj42sA1c7

A Péterfy Sándor Utcai Kórház osztályvezető főorvosa számolt be a részletekről. https://t.co/PiVqGDwcDb

A Péterfy Sándor Utcai Kórház osztályvezető főorvosa számolt be a részletekről. https://t.co/97sON1BWXg

A Péterfy Sándor Utcai Kórház osztályvezető főorvosa számolt be a részletekről. https://t.co/MvfRb79dxb

A Péterfy Sándor Utcai Kórház osztályvezető főorvosa számolt be a részletekről. https://t.co/KmG1KWIQNj

Dupla sajtos rizottó rukkolával, szárított paradicsommal recept Egy szuper könnyű nyári olasz étel, risotto bianco… https://t.co/3odeTwpVRA

#esbringa ez is magyarból lopott étel egyébként, lásd Pilótakeksz...

Glutén nélkül is van élet https://t.co/5KukwdvWmk Mit kell tudni az étel-allergiákról? https://t.co/vsbdwiIE7P

Tetszett egy videó (@YouTube): https://t.co/VVUBZudsve – ÉLET VAGY HALÁL ?! ÉTEL VAGY PÉNZ ?! TESZTELTÜK AZ EMBERT !

Ez a hely... már megint itt! 😍😎 @Kővirág - Étel, Ital, Ágy https://t.co/srgSJO84YT

flyerek kinn, étel kinn, nem tudom mit csináljak még

Országimázs – egy magyar étterem kreációja egész életére lebénította a brit producert https://t.co/ubsFLuJ2lj

5 étel amitől egészséges és karcsú leszel https://t.co/aqgcAsJ176

Országimázs – egy magyar étterem kreációja egész életére lebénította a brit producert - Zárójel -… https://t.co/5CLjYErrH4

ami furcsa étel volt, régebben kaptunk olasz pacalt, konzervet, totál paradicsomos volt,, a pacal csak pörköltnek jó, csípősen.

Én is szeretem, sok étel, nemcsak lecsó, vagy nyersen, magyarok kedvence a töltött paprika, a paradicsomlé télen hasznos, fontos.

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools


Warning: Unknown: open(/var/lib/php5/sess_gt1cjcgdcquigpd0ks8ued41h3, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5) in Unknown on line 0