Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

RECEPT: Kb. 1 óra alatt elkészíthető ízletes minestrone, értékes összetevőkkel. https://t.co/xge4XJiZTW

Sajttal, sonkával töltött bundás kenyér 50 dkg toast kenyér 25 dkg sonka 3 csomag lapka sajt 8 db tojás só bors https://t.co/St998SclWB

A mai recept ajánlat:https://t.co/0cGblGJkTI https://t.co/5NBNkqmA7k

Sárgadinnye-alma lekvár: Kattints ide a recept olvasásához! https://t.co/pmsA06I7wf

Húsleves a világ túlsó feléről: a pho leves #ridikül #magazin #recept #leves #pho Cikk: https://t.co/GLRbchtxlU https://t.co/nGDyC4tZAM

Spanyol sült rizs (vegan) https://t.co/PpLAhU5FWV

Karfiolparfé paradicsomos vinaigrette-tel 1 db kis karfiol só 5 dkg vaj 1,5 dl zöldségleves-alaplé (kockából) 3,5 … https://t.co/XzOPoFK6Rx

összeillő páros - Jalapenós hamburger https://t.co/thYNP7TqGf https://t.co/WBxSNVId9i

https://t.co/HMaypK9Of2, gyorsan, valami jót! Akkor ezt! :) https://t.co/SIYZtpBiXN

Isteni mini almás piték gyorsan, egyszerűen...:) -->RECEPT:... https://t.co/BCuuqceiwS

Cheddar sajtos karfiol recept Akár egy könnyű vacsora vagy ebéd is lehet ez a pikáns csőben sült karfiol. Forrás: … https://t.co/ibu7oGOcTJ

Diós körtetorta https://t.co/adLjVZyM6R

Lasagne recept, amire régóta vártunk: glutén-, és laktózmentesen - VIDEÓ! A lasagne az egyik örök kedvencünk, még … https://t.co/crTFtQ95Fp

Szőlős időszakban....Szőlős rétes...:))) -->RECEPT:https://t.co/MfdEv5iXJg https://t.co/oz2Iih2orR

A mai recept ajánlat:https://t.co/QZ084UwSej https://t.co/ZAveOdOsQq

Tarts mindig leveles tésztát a fagyasztóban! Jó, ha kéznél van, amikor gyorsan kell valami finomat összehozni.... https://t.co/AgXBfvMqEC

Burgonyapuffancs kelkáposztával 80 dkg burgonya 1 fej kelkáposzta só 1 fej hagyma 2 db tojás 5 dkg liszt 5 dkg túr… https://t.co/7AbZ5R0fqv

Chia kocka pisztáciával recept Végre rászántam magam, hogy vegyek egy kávédarálót, ennek apropóján gondolkodtam va… https://t.co/peLvgbMjp6

Pozsonyi kifli recept https://t.co/XyjxKcuLuK

Nyugalom, van benne egy sörös kép is. #étel #napunk #playerhu https://t.co/EIQ2z6TyKy

A most 94 éves Gizi néni visszatért onnan, ahol sokan odavesztek. https://t.co/uS9ujnH4Ll

Mi volt a legrosszabb étel, amit valaha ettél? — Maj https://t.co/1CJA6wCqVH

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/a8kslzaASN

Étel, élet és szenvedély - avagy a legújabb könyvbeszámolónk.... https://t.co/Ni1lgBz4SI

Étel, élet és szenvedély - avagy a legújabb könyvbeszámolónk. :-)... https://t.co/CczDLZMZJj

RT @HaziPatika_com: A csomagolás is befolyásolhatja az étel minőségét, vagy meg is betegíthet. https://t.co/XQwVJYY6J7

A csomagolás is befolyásolhatja az étel minőségét, vagy meg is betegíthet. https://t.co/XQwVJYY6J7

HÉT ÉTEL, AMELY OLAJOZOTTABBÁ TESZI ÍZÜLETEIT https://t.co/gtNmhnXVf5

Mi a közös a Palóclevesben és a Caesar salátában? Az, hogy mindegyikük eredete kalandos, és egy egészen konkrét... https://t.co/eQnmm4DWRv

Minőségi alapanyagok = minőségi étel <3 Nálunk biztos lehetsz abban, hogy csak a legjobb hozzávalókat használjuk... https://t.co/5FVV2mm25o

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/QVDK7Jdfzv

Töltött csirke egészségesen https://t.co/bC8s7hrSOv

3 étel, ami garantáltan elűzi a kellemetlen fokhagymabűzt! A fokhagyma szerelmesei fellégezhetnek: végre megvan a … https://t.co/DPP2GYyiYo

Gyorsabb jóllakottság-érzést, hatékony emésztést szeretnél? Akkor ez az étel számodra a tökéletes diéta-kiegészítő! https://t.co/xYCqtTta2K

Kiváló étel kombinációk https://t.co/5YWQtAswiW

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/h0l0vTyRY8

Különleges mediterrán étel, alacsony kalóriatartammal, értékes összetevőkkel. https://t.co/Cqu5ST0VcZ

Hogy eldöntsük, egészséges-e a kuszkusz, azt kell megnéznünk, mitől lesz egészséges egy étel, és hogy milyen... https://t.co/yiM54yYPpw

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/3BRkYmBu5J

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools
loading...