Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

RT @TRecept: Ratatouille met zalmfilet http://t.co/kJys8w0QRZ #recept #koken

Lingzhi Black Coffee A Linghzi feketekávé 2 az 1-ben egyedi recept alapján, a legjobb minőségű instant 100%... http://t.co/TPfVfJwLau

Ratatouille met zalmfilet http://t.co/kJys8w0QRZ #recept #koken

A legfrissebb nyereményjátékok, akciók és életmód magazin hírek: háztartás,egészség,recept,fűszer,ot http://t.co/dc9lVWzzjV

erdély ma - Pont ma recept: nyúl vadasan http://t.co/qz2s0R9JlN

Sonkás-újhagymás csirkeszelet recept aranytepsi konyhájából - Receptneked.hu http://t.co/hQ7qM3Kd4J

Szüksége van egy ízletes csirke recept? Itt található több mint 500 csirke receptek, http://t.co/v5jxS0X39w

A H Á Z I P A R I Z E R recept-Kikeverés + feltekerés = 7 – 8 perc !!! És minőségi parizert... http://t.co/xJL0hlHpt3

Kati néni influenza ellen /kezelés: A teljes recept http://t.co/vGd6KAFeq7

Kati néni influenza ellen /kezelés http://t.co/sNqMjjKM0E

Lapcsánka recept Hozzávalók 1 kg burgonya 1 ek. tejfel 1 ek. darált zöldség keverék 1 mk. erőspista 2 ek. vágott p… http://t.co/FkdyOUWCmx

Bourbon Hot Toddy: A teljes recept http://t.co/tnI9IZWCMn

Meggyes krémes recept Rumanne Nagy Szilvia konyhájából - Receptneked.hu http://t.co/B0oV5xe6j5

Paleo lepény liszt és cukor nélkül: egyszerűbb, mint hinnéd! http://t.co/yzbtlOhKam

Grenada: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/uzGXZ9TU5D

Lekváros-kakaós kavart http://t.co/olgNouQ1P6

Lekváros-kakaós kavart: A teljes recept http://t.co/E7oT4DDeFY

Sóska mártás: A teljes recept http://t.co/EdB0S4CQF5

5 könnyű és modern étel kezdőknek Nem kell megijednünk a sütéstől és főzéstől akkor sem, ha kezdő háziasszonyok... http://t.co/FWeFHg4K3T

Étkezés, evolúció, öregedés http://t.co/qhjcTWerXD

"Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete." (George Bernard Shaw) http://t.co/9r1Rl73DKP

A lasagne es a gyros a legjobb etel reszegsegre.

33 magyar étel, amely meghódíthatja a világot http://t.co/hWsASxjNsW

Nem rossz, még lehetne egy kis reszelt sajtot szórni rá... :) http://t.co/XdshAe2Ken

A 10 legjobb zsírégető étel, amelyet beépíthet az étrendjébe http://t.co/2NZScWGspW

Pajzsmirigy betegek diétája – 6 fogyasztandó és 4 elkerülendő étel ( Szerző: Dr. Tihanyi László ) http://t.co/t47YxVVlym

Mini szendók#mini sandwich#étel#étterem#food#restaurante#sandwich#cold plate#hidegtál# http://t.co/MoOOqY3YMo

Magas rosttartalmú étel a belek egészséges működéséhez. http://t.co/Cy1DjsKHgt

Mi volt a legfinomabb étel, amit valaha ettél? — nem szoktam enni :$ http://t.co/8qzVMxJNgv

I'm at New York Étel- és salátabár in Szeged https://t.co/w6mccCvx7E

RT @gyakorikerdesek: Mikor megy az étel zsírnak a raktárba? Pl. most jól laknék, és még a tetejébe ennék egy sütit,... http://t.co/mWlvpXg5…

Baconös sajtos burgonyafasírt – a legfincsibb burgonyás étel amit valaha ettél! http://t.co/ZVZCwR1chL

Sajtos csirkemell baconbe tekerve, csodás étel 30 perc alatt! Az olvadozó sajt nagyon csábító! :) http://t.co/tIuQM4HEbL

29 orosz kajafotó, amitől kiver a víz http://t.co/jYBu8xHsnb

Sose volt nem is lesz Magyar étel .... http://t.co/myJx4O4FsO

Penne Pescara#food#étel#étterem#restaurant#natural#kaja# http://t.co/1Xl6ugwfrZ

Egyszerű és laktató étel... ;) Klik ide: http://t.co/DMaEDgDFH1 #recepte #receptek #apróséf http://t.co/z9r36cmc6m

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools