Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

Zserbó palacsinta recept Magyarné Fekete Veronika konyhájából - Receptneked.hu http://t.co/lsWaF1gBdT

Recept: Zellerzöldes burgonyafőzelék Hozzávalók: 80 dkg burgonya 2 babérlevél 1 közepes fej vöröshagyma 2 gerezd … http://t.co/o4QIDT1YlN

Recept: Egyszerű grízgaluskaleves Hozzávalók: 20 dkg sárgarépa és fehérrépa vegyesen 1 kis fej vöröshagyma 2 gere… http://t.co/PZYbI9R5sb

Recept: Almaszósz avagy almamártás Hozzávalók: 50 dkg közepes nagyságú alma kb. 5 db egész szegfűszeg csipet só 2… http://t.co/jGzVa7HiZm

Zellerzöldes burgonyafőzelék Hozzávalók: 80 dkg burgonya 2 babérlevél 1 közepes fej vöröshagyma 2 gerezd fokh… http://t.co/PJB1u2mFmw

Egyszerű grízgaluskaleves Hozzávalók: 20 dkg sárgarépa és fehérrépa vegyesen 1 kis fej vöröshagyma 2 gerezd fo… http://t.co/94It2qyXiX

Almaszósz avagy almamártás Hozzávalók: 50 dkg közepes nagyságú alma kb. 5 db egész szegfűszeg csipet só 2 dl … http://t.co/N8XrPj3LjS

Sonkás-spenótos omlett Hozzávalók: 20 dkg mélyhűtött spenót 1 fej vöröshagyma 1 db piros színű paprika 15 dkg … http://t.co/wA9U8i5WFP

Töltött tojás paleosan: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/3sOJJGHfXI

Recept: Sonkás-spenótos omlett Hozzávalók: 20 dkg mélyhűtött spenót 1 fej vöröshagyma 1 db piros színű paprika 15 … http://t.co/oGgTd2ZwhW

Recept: Bécsi farsangi fánk Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 egész tojás 3 tojás sárgája 8 dkg kristálycukor 4 dkg fris… http://t.co/3lw6v7tb03

Málnás macaron recept | APRÓSÉF.HU - receptek képekkel http://t.co/48XXhog05M

Hamarosan ismét macaron-nap! :) Klikk ide: http://t.co/zH9xPIsQQO #recept #receptek #apróséf http://t.co/qRkeWkbWcw

Túrós zserbó recept Mesyke konyhájából - Receptneked.hu http://t.co/qf5Y4CFIWg

Bécsi farsangi fánk Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 egész tojás 3 tojás sárgája 8 dkg kristálycukor 4 dkg friss é… http://t.co/qpXK3rwjdo

Cakepop recept kekszből https://t.co/zGaqxQ0cMd http://t.co/goOJzeWgH9

Cakepop recept piskótából https://t.co/KOOqj8t9u5 http://t.co/9vcorlmbQG

Sütőtök flan recept | APRÓSÉF.HU - receptek képekkel http://t.co/YPhvlH4uXz

A legjobbakkal is előfordul, hogy időnként depressziósak lesznek, biztosan vannak olyan napok, amikor egyszerűen... http://t.co/eBs4cr76Q5

@Kriszta_Apple Hát még nem tudom, hogy hogyan fogom megsütni... :) A #palacsinta furfangos étel... :)

Meg fogja találni néhány extra közönséges finom étel receptek itt. http://t.co/JeyVaxA183

De jó étel a szar!! :D de jó étel a szar!!:D de jó étel a szardéniahal!!:D

Leves a megtestesítője kényelmet egy csodálatos lelket melegítő étel tele egészséges összetevőket, http://t.co/fJQxstSTXk

25 étel a hasi zsír ellen http://t.co/rX8cZwf48L

Meg fogja találni néhány extra közönséges finom étel receptek itt, http://t.co/vOkYrFuKmC

Jövő hét kedden a Yellow Zebra Bar-ban triózunk!Jazz,blues,funky,sör,étel.Asztal-szék: +36209392959 :) http://t.co/YER0nLBzo3

Ötször hosszabb eltarthatóság, ízletesebb étel, nincs konyhai pazarlás! 82% megtakarítás, ha gyorsan regisztrálsz... http://t.co/v15VEPQ9Rg

tehát van egy adott "zárt" csoport amelyik saját közösségen belül szaporodik, kész a nép. kialakul az étel, szokás és más hagyomány

Nézzük meg, melyek azok a természetes ételek, amik segíthetnek leküzdeni az allergia tüneteit. http://t.co/ChPt0RLu6p

Íme, ennyi cukor van a Győri édes kekszben és társaiban. http://t.co/wlZ52LvVX9

Sok olyan étel van, amely tápanyaggal látja el szervezetünket, így elősegíti a jólétet és az egészséget. Ez... http://t.co/KtOF6Qteuk

6 fogyasztandó és 4 elkerülendő étel http://t.co/SJVSWhyzsc

Melyik a 10 legegészségesebb étel? http://t.co/hLwC9piFY7

Nem csak egy étel..annál több. #notjustfood #deliverd2You #spíler http://t.co/0K67mS0nZI

A burgonya egy rendkívül egészséges étel, melynek kalóriatartalma sem túl magas, így fogyókúrás étrendbe is... http://t.co/IulcJi76vB

hogy ilyen-olyan politikai viták miatt, iskolások, vagy nyugdíjasok maradnak meleg étel nélkül civilizált városokban. Kicsit könnyebb

A fogyókúra igencsak nagy kihívást jelent modern világunkban. Az emberi faj napról napra gyorsabb léptekkel... http://t.co/77IZxuQDVb

Ti szoktatok még birsalmasajtot csinálni otthon? Ti is szeretitek ezt az 5 régi, jó ételt? http://t.co/NR4Z2UYOPg

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools