Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

Burek 4. - túrós és húsos-gombás | NOSALTY – receptek képekkel http://t.co/jMKssNZI3w

Gibenyica, vagyis tökös pite | NOSALTY – receptek képekkel http://t.co/1Sb6DhCkxz

Recept kereső http://t.co/jsBfJlKhTA

NCP recept van 4 mei 2015 http://t.co/uWFqMkhYFF

NCP recept van 4 mei 2015 http://t.co/RzfGhTa1mu

Túró rudi torta recept Szitka konyhájából - Receptneked.hu http://t.co/Afbel6OlC0

#Recept percek - Umbriai makaróni: Hozzávalók: 35 dkg makaróni tészta, 10-10 dkg gomba és főtt-füstölt sonka,... http://t.co/usWUxF7RLt

Nutellás szív Hozzávalók: 30 dkg búzaliszt (BL55) 1,5 dkg friss élesztő 0,5 dl 2,8%-os tej 1 dl natúr joghurt… http://t.co/f0vc2O1L5J

Fűszeres csirkecomb rizses káposztával Hozzávalók: 4 darab csirkecomb 2 gerezd fokhagyma só őrölt bors 1 kg … http://t.co/MptplXqT4a

Erdélyi parasztcsorba borjúhússal bográcsban.: A teljes recept http://t.co/KuhrxM2ODe

Erdélyi parasztcsorba borjúhússal bográcsban. http://t.co/sYH8c7e9ty

Pikáns kukoricaleves tökmagolajjal 2 db ételízesítő kocka 2 liter víz 1 doboz konzerv kukorica 5 dl tejszín 10… http://t.co/uNVSFBr34s

Füstölt sajttal töltött fasírttekercs 1 kg darált sertéshús 40 dkg füstölt sajt 3 tojás 4 szelet száraz kenyér … http://t.co/Wg80yevle6

Egy működő recept a repedezett sarkakra http://t.co/rOIYUS2Gzw

egyszerű piskóta, lágy krém és gyümölcs - Áfonyás piskóta http://t.co/n0RG6KjBcE http://t.co/K12voMWPma

Csirkemellbe göngyölt sárgadinnye panírbundában 1 kg csirkemell filé 4-5 cikk sárgadinnye só, őrölt fehérbors 4… http://t.co/Tp6s6EZuUl

Házi csokipuding eperrel és kakaóbab grillázzsal Hozzávalók 2 kehelyhez/üveghez: 15 dkg étcsokoládé (tejcsokolá… http://t.co/zHUkLN7t1c

Répás zabkeksz: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/XKnujsQg7o

Gazpacho (hideg paradicsomleves) Hozzávalók: 6 db paradicsom 1/4 kígyóuborka 1/2 lecsópaprika 4 gerezd fokhag… http://t.co/Bnndtg32tT

Magas rosttartalmú étel a belek egészséges működéséhez. http://t.co/3xSGBQ8v1M

Ljs Ngy Zsolt Bán emlékeztek? Etel! http://t.co/MZ9bZtFqhY

RT @paramatmaji: Csak a nyers étel természetes? A nyersétel-diétát folytatók egyik érve, hogy csak a nyers ételek fogyaszása... http://t.co…

Csak a nyers étel természetes? A nyersétel-diétát folytatók egyik érve, hogy csak a nyers ételek fogyaszása... http://t.co/MfrxRR12NJ

RT @alptekinatk: Április 29-en budapesten ettem grúz étel :) #Budapest #georgia #hungary #food http://t.co/QsYynssbND

Április 29-en budapesten ettem grúz étel :) #Budapest #georgia #hungary #food http://t.co/QsYynssbND

Táskaleves A régiek szerint táskalevesnek hívott étel másik közismertebb neve a kötött leves. Elkészítése pedig... http://t.co/8pUIJU41GJ

5 étel amitől egészséges és karcsú leszel http://t.co/tU6mNVsMet

tegnap cheat day volt de azt nézem hogy már lényegesen lecsökkent az étel mennyisége amit meg tudok enni.

@sajtszosz hangszig-ETEL-ő

A lenmagolaj, valamint az őrölt lenmag kiváló zsírégető étel, minden hatékony fogyókúrás program részét kell,... http://t.co/GAhGMHaTwe

Hét lúgosító ital, mely tisztítja májunkat: fokhagyma, grapefruit, zöld füvek, zöld színű zöldségek, avokádó, dió... http://t.co/QNjpyM09DL

6 étel, amit felejts el, ha ma este huncutkodni akarsz http://t.co/yfAdstQezM via @BienHu

5 étel a vérrögök kialakulása ellen http://t.co/tCgJFVP7P5

Melyek a legjobb ételek szívünk védelmében? http://t.co/LpvtAa0iyK

Meg fogja találni néhány extra közönséges finom étel receptek itt. http://t.co/vOkYrFuKmC

Baconbe tekert burgonya – remek étel gyorsan, ha nincs kedved főzni, vacsinak is fantasztikus! http://t.co/ms9g07h1oy

MEGOLDÁS AZ ÉHÍNSÉGRE?! ITT A 3D ÉTEL NYOMTATÓ! http://t.co/FmH2201Edl

Az alábbi hét fűszer, étel és házi gyógymód nem csupán drámai változásokat eredményezhet egészségünkben, de akár... http://t.co/FQlxsjWWh3

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools