Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye.

Legújabb twittek

Hétvégére egy jó kávés desszert recept? 😋 https://t.co/yZFTrmdVMv

Medvehagymás-sajtkrémes pogácsa recept Nincs vele nagy macera, azaz nem kell se hajtogatni, se órákig keleszteni, … https://t.co/5yZ5jUEA42

Tonhalas kuszkusz pikánsan recept Könnyű étel, roppant egyszerű az elkészítése. Szárított, tengeri moszattal szórt… https://t.co/Qkrz219T5Z

Csicsókaleves 1 kg csicsóka 1,5 l víz vagy zöldségalaplé 2 dl joghurt (vagy tejföl) 1 ek étolaj 1 ek liszt 2 ek sn… https://t.co/ZinvnZeLRH

Eredeti olasz pizza recept Az eredeti jelző a tésztára értendő. Ez nem egy gyors verzió! Fárasztó és hosszú időbe … https://t.co/yGslUqVieY

Recept: Banános finomság sütés nélkül https://t.co/LkDrNfbUrZ

Kapormártás 1 csokor kapor 3 ek liszt 5 dkg vaj 1 db húsleveskocka 2 dl főzőtejszín só őrölt fehérbors citromlé cu… https://t.co/bxIfNG9sD6

A tészta egyszerű és omlós, a karamellás, csokis réteg pedig lágy és vastag. https://t.co/2FRnUNGumJ

Nyers, vegán, gluténmentes, mákimádó almás szelet recept Szerettem volna valami nagyon mákosat, nagyon almásat, na… https://t.co/5q9IxUHdjj

Hamis túrós rétes házilag A tésztához: 25 dkg finomliszt 1 db tojás 1/2 csomag sütőpor 80 ml tej 10 dkg olvasztott… https://t.co/Vz2kGFDXhQ

Jó kis recept, érdemes kipróbálni ;) https://t.co/z36Z9fUpZW

Boros csavart tönkölyrudak recept Kiadós, gyors, finom ropogtatni való. Forrás: net https://t.co/J15ZXiDMo6

Ha nem akarsz unalmas csirkés fogást tenni az asztalra, ez remek megoldás. https://t.co/MkoE3q2Sy9

Pogácsatésztába töltött darált marhahús https://t.co/0X08wvk1WN

Mákos-joghurtos gyümölcsleves recept Pár összetevőt lecserélsz, de már is teljesen egészséges ételt kapsz…. és még… https://t.co/CVdIirkfO5

Csokikrém 2 db tojás 2 ek liszt 2 ek kakaó 20 dkg kristálycukor 3 dl tej (+ a felöntéshez) 1 csomag vaníliás cukor… https://t.co/84mgaSTx0A

Reszelt káposztasaláta https://t.co/1wqOfblUCE

Igazi amerikai palacsinta 40 dkg liszt 2 csomag sütőpor 1 tk só 1 ek kristálycukor 6 dl zsíros tej 2 db tojás 10 d… https://t.co/tIu3Wo7CI5

Ananászos-sonkás káposztasaláta recept A salátához keverhetünk ízlés szerint vékony csíkokra vágott sajtot is. https://t.co/IfPmj98vay

Ribizlis szelet recept Nagyon szeretjük a gyümölcsös süteményeket. Ez a süti is többféle gyümölccsel is készíthető… https://t.co/Zo70GYBHhd

Tonhalas kuszkusz pikánsan recept Könnyű étel, roppant egyszerű az elkészítése. Szárított, tengeri moszattal szórt… https://t.co/Qkrz219T5Z

Gondolt fellépés jobb #étel? Nézd meg! #FActEU https://t.co/eT945GIu2Z https://t.co/9H2mqZxM1f

"Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete." ~ G. B. Shaw Persze a legjobb az, ha ez a szeretet már a konyh… https://t.co/iWrQpIptaZ

A fogyókúra igencsak nagy kihívást jelent modern világunkban. Az emberi faj napról napra gyorsabb léptekkel... https://t.co/mBAeO9oMV1

Portugál nemzeti étel... Nos a répát megismertük, a többi egyelőre rejtély...😃 https://t.co/zr2g7bsZDG

Ezeket semmiképp se fogyasszuk este! #ridikül #egészség #étel Cikk: https://t.co/YNGEBThXQZ https://t.co/T1Te5QeAZ4

Mmmmmmmm! LaMimieux ismét finomat alkotott!... https://t.co/rNYVDwgaSv

Először próbálom a sütőzacskós étel alkotást... stay tuned.

Imádjuk Ashley Grahamet, de bagelt nem eszünk egy ideig! #vous #pontti #hír #Ashley #Graham Cikk:… https://t.co/wpNB5mbERr

Igazi tavaszi étel! Ne hagyjátok ki! :) https://t.co/BgFVs43yyd https://t.co/hUVu6UVVBQ

"Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete." ~ G. B. Shaw Persze a legjobb az, ha ez a szeretet már a... https://t.co/EdjzoZ48W4

Éhes vagyok, egész nap nem ettem egy falatot sem, de ahányszor csak elhatározom, hogy enni fogok, minden étel ízetlen lesz és nem kívánom 😢

Burek (12) Ország: Magyarország Kategória: Étel, ital - gyorsétterem Letöltés: 214 https://t.co/aK4uCIQMWT https://t.co/p5JxnDYkBo

"a sajt egy romlott étel, ami ehető"

Az egyik legtutibb rakott étel, amit próbáltunk! https://t.co/b19krQDg59

A lúgosítás elmélete szerint a szervezet minden erejével arra törekszik, hogy a test (és legfőképpen a vér)... https://t.co/qRrRD1yGF1

Többféle olyan étel és ital is létezik, amellyel természetes módon gyógyítható a kettes típusú cukorbetegség. https://t.co/aj1jz9Mni5

A méz ez egyetlen étel, mely... https://t.co/OOGr7xeRH4

TOP 5 rákkeltő étel és ital https://t.co/SZ94aEox0I

Tetszett egy videó (@YouTube): https://t.co/z5Hp4IFqaO – “Az étel - élet” - Hello, WMN!, 2017. február 20. (Teljes műsor)

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools