Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

sós nassolnivaló Sajtos pogácsa http://t.co/ABNiDwlRxB http://t.co/OiFumYAMxG

Egy zseniális pite recept. Snickers pite! :) Klikk: http://t.co/6lV3PAwNBY #recept #receptek... http://t.co/L9k7IDOmuh

Egy hibátlan gofri recept! ;) Klikk: http://t.co/CHNCsKic91 #recept #receptek #apróséf http://t.co/ELE24UT5lX

Tökéletes téli vacsoratippek: Három finom, vegán krémleves recept Ebben az esős, egyre hidegebb késő őszi... http://t.co/MtZF2c0xOQ

A karácsonyi recepteket nem árt időben kiválasztani! ;) Klikk ide: http://t.co/RuPeFCF72n #recept... http://t.co/ZV1emDVx2X

# Sparkle a párt ezúttal a minőségi kiválasztás bonyolult és frissítő koktél recept, http://t.co/sdv1AltghD

#recept Tejfölös csiperke gomba paprikás puliszkával http://t.co/KORCEYRONh http://t.co/iFRZqLzXhk

A tökéletes házi pillecukor receptje! :) Itt: http://t.co/Tkp7Wt5dIN #recept #receptek #apróséf http://t.co/2ETmfRy4WO

Szombati ebédünk képekben: Babgulyás http://t.co/850FBzjt5t... http://t.co/AHMCWNBufQ

Csirkecsíkok fűszeres tésztában: A teljes recept http://t.co/piEYu0Kf6s

Vaníliás körtés turmix: A teljes recept http://t.co/p0Ha5AXdB6

Csirkecsíkok fűszeres tésztában http://t.co/LNJzOTopPw

Vaníliás körtés turmix http://t.co/pCdU0VfRXi

Fenyőmagos-brokkolis spagetti: A teljes recept http://t.co/5ZOwsOPdnX

Durván csokis keksz, amiért érdemes elcsábulni Hozzávalók 14 nagy kekszhez: 14 dkg finomliszt csipet só 6 dkg... http://t.co/uxMfw1bYcv

Fenyőmagos-brokkolis spagetti http://t.co/Sj7nmjXxWQ

Aromás fürj recept. http://t.co/yVlXdk0MpU

Egy igazán laktató étel! :) Klikk: http://t.co/oHj0DbDlPC #recept #receptek #apróséf http://t.co/KEwV3ghaPY

csalunk, tehát vagyunk. http://t.co/AIJe6XWOUl

Habkönnyű túrógombóc recept | Receptneked.hu ( Korábban olcso-receptek.hu) http://t.co/oK8WN4ovll

Új szabályozás készül az étel- és italautomaták üzemeltetésére http://t.co/hVFtaTid1e

Magas rosttartalmú étel a belek egészséges működéséhez. http://t.co/zCTfxm3Ock

Palócleves - Étel, ital, receptek http://t.co/1WpE5pCcUB

Palócleves - Étel, ital, receptek http://t.co/NNtiCzwkwc

Palócleves - Étel, ital, receptek http://t.co/8eXtFMPdso

Palócleves - Étel, ital, receptek http://t.co/cvlN81cnpG

Milliárdos sarc az étel- és italautomaták üzemeltetőire: A Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség kalkulációi s... http://t.co/1Cj2bd8Hs4

Eperboros szép napot! Jó étvágyat! ...az étel neve isteni magyar sütőtök =D... egy kis szlovák kristálycukorral... :(

Eperboros szép napot! Jó étvágyat! ...az étel neve rántotta... =D de nagyon-nagyon gazdagon... =D ...mangalica... http://t.co/OKlQnPtptQ

Szeretné, hogy egy Apple Pie a étel ma? Vagy szeretné kipróbálni Pineapple sajtos rakott ma http://t.co/yCWSLNiEac

Egy igazán laktató étel! :) Klikk: http://t.co/oHj0DbDlPC #recept #receptek #apróséf http://t.co/KEwV3ghaPY

UTAZÁS TERMÉK SZÉPSÉG EGÉSZSÉG ÉTEL-ITAL KIKAPCSOLÓDÁS OKTATÁS KARÁCSONY 2, 6 vagy 10 órás nappali vagy... http://t.co/LpSwp0TsIO

Otthonról is belekóstolhat a pacalos pizzába - szerencsére ez nem egy étel, hanem egy slam poetry est, amit az… http://t.co/aickFMKNgt

Otthonról is belekóstolhat a pacalos pizzába - szerencsére ez nem egy étel, hanem egy slam poetry est, amit az... http://t.co/Z5sdMFPAHU

[index] Otthonról is belekóstolhat a pacalos pizzába - szerencsére ez nem egy étel, hanem egy slam poetry est,... http://t.co/PwlVBP5Rx9

Otthonról is belekóstolhat a pacalos pizzába - szerencsére ez nem egy étel, hanem egy slam poetry est, amit az i... http://t.co/UpcpYA8ycr

Bemutatjuk a 7 legártalmasabb ételt, ami káros egészségedre! http://t.co/0iZK9R9HQS

@Midnite_ "a lajosnés rántott karfiol olyan vegetáriánus étel, amiben nincs zöldség"

Mi általában azokat ételét étel ? http://t.co/vQz6iHh4y2

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools