Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

Színes tócsni: A teljes recept http://t.co/FXXahVM8qa

Szilvás csirkemell baconben sütve: A teljes recept http://t.co/JqWORH1zEU

Sárga túró recept - Olgi nagyitól http://t.co/CZVa13TtGs

Chilis csirkemell csíkok: Kattints ide a recept olvasásához! http://t.co/OnF361V2OY

Csokoládés kísértés – rengeteg krém, egyszerű recept, mámorító finomság! :) http://t.co/rTzFYTiQQy

Sárgaborsó főzelék – mennyei fűszerezéssel, a megszokott recept helyett fincsi újdonság http://t.co/s9PKH7RAcG

Színes tócsni http://t.co/3Rd1nWsvJg

Házi tojáslikőr recept http://t.co/IkpGcSEbPT

A diétázók mindig kérdezik, hogy nincs e véletlenül egészséges pizza recept. Nos hamarosan lesz KATUSFOOD, aminek... http://t.co/LoDB0sjxgX

Grillezett garnélák vagy bármilyen más recept Grill és vizsgálják, hogy vonzza az embereket felé a főzés szakértelem http://t.co/OMCZI2tc11

Szilvás csirkemell baconben sütve http://t.co/chQPdpEAR4

Tejszínes reszelt csokis süti | Receptváros - recept képpel http://t.co/9ROnWp28SV

édes kis kókuszos golyók! Bounty golyók http://t.co/ZkXYZc4QG6 http://t.co/0Z6n31Zg1D

Így kell kimosni az orrod! Íme egy hatásos otthon elkészíthető recept! http://t.co/UmIouEJR4R

RECEPT: meleg köles, sárgarépa és kelkáposzta saláta curry illatú öntettel http://t.co/lJKrKrdzjs

Banános-pudingos szelet, recept http://t.co/7ReBApENEF

How to Make Easter Chick Oreo Pops - Húsvéti Oreo csibe recept | videók http://t.co/J4UU8nhw0o

Kiváló vacsora, vagy holnap remek ebéd lehet belőle! Újabb friss recept! ;) Klikk ide:... http://t.co/Q9mqteWvPC

Gábor Gyuricskó: ":) köszönjük" Klikk ide: http://t.co/HHxuGtpNNf #recept #receptek... http://t.co/7tFeXMN9xA

Egy recept, amitől meggyógyul a szervezet bármilyen betegséggel szemben http://t.co/EBPmecNQX1

Az 50 legegészségtelenebb étel! | Tiszta Forrás http://t.co/paL0v6fgBn

8 étel az allergia ellen http://t.co/7SVwBk6ehF

Mráz László - alkalmazott #fotográfus - #esemény,#portré,#esküvő,#étel,#tárgy #reklám, #családi,#enteriőr #fotózás : https://t.co/ZKSeWdxmEr

Nézzük meg, melyek azok a természetes ételek, amik segíthetnek leküzdeni az allergia tüneteit. http://t.co/s83lbtq2fK

BAJAI HÍRHATÁR - Odakozmált az étel az egyik főtéri étteremben http://t.co/vYR1BNMC3W

Sok olyan étel van, amely tápanyaggal látja el szervezetünket, így elősegíti a jólétet és az egészséget. Ez... http://t.co/xE4IdLvNly

6 fogyasztandó és 4 elkerülendő étel http://t.co/OuJ8ZbIKSB

Melyik a 10 legegészségesebb étel? http://t.co/mzgJ4r7TmQ

A burgonya egy rendkívül egészséges étel, melynek kalóriatartalma sem túl magas, így fogyókúrás étrendbe is... http://t.co/OMvxAtg51e

@kepszakadas Nekem a banan a kedves etel.

10 mennyei étel a húsvéti asztalra http://t.co/w0qPjowWra @BienHu által

10 mennyei étel a húsvéti asztalra http://t.co/5j4Xjz8kww

A fogyókúra igencsak nagy kihívást jelent modern világunkban. Az emberi faj napról napra gyorsabb léptekkel... http://t.co/55CexgeH85

A méz ez egyetlen étel, mely... http://t.co/UczBq7uzYL

Akkor ebben a sorrendben kóstolnánk végig ezeket a finomságokat! :) Nálatok mi lesz a menü húsvétkor? http://t.co/tBFtZwhKto

Kiváló reggeli étel http://t.co/qZuWm6khTd

Going kemping? Kell egy kis kemping receptek? Készen áll, hogy néhány szabadtéri sütés-főzés? Étel főtt http://t.co/mTW3wQWMdI

dr. Robert Young szerint a tipikus lúgosító táplálkozás során 80%-ban lúgosító és csak 20%-ban savasító ételeket... http://t.co/XZY4taLfsE

RT @receptvarazs: nálunk nem csak nyári étel a lángos! Medvehagymás lángos... http://t.co/zvGBjtE65U

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools