Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

Varázs Boszi: "nagyon finom recept köszönöm :)" Klikk ide: http://t.co/b5FLzFZOwM #recept... http://t.co/MMbH3SetJD

Rakott csirkemell: A teljes recept http://t.co/jZYt19UNB5

Rakott csirkemell http://t.co/NFDeCWxTQW

Mennyei finom sült tarja recept http://t.co/xWA4yz5U1v

MICSODA RECPET!!! ;) Klikk ide: http://t.co/ZO45ihKAjd #recept #receptek #apróséf http://t.co/a3MXcllwxg

Vasárnapi ebédünk képekben: Eperkrémleves http://t.co/5CAz89Yaju... http://t.co/OnBMtoQdaD

Muszaka...:))) ==================== RECEPT:http://t.co/niXB6ycUqM... http://t.co/qqKNj620Di

Bodzaszörp recept http://t.co/kYkvzvaoe9

Kürtőskalács recept http://t.co/qvj8aqmMpC

Magyar Bodzaszörp recept | videók http://t.co/wzij5enI37

Krémes tejbegrízes szelet recept http://t.co/DEzYjECNWL

Nyolcszáz éves bevált házi szer szívbetegségek ellen http://t.co/wjXoarO7Td

#receptek #Sajtos #Zsuzsi Itt van a #Zöldséges chilis tészta #recept - http://t.co/hchwPCRguB http://t.co/h0jhCS4pGp

Iagzi nyári saláta! ;) Klikk ide: http://t.co/q9rb6TbLwh #recept #receptek #arpóséf http://t.co/vnHuDJvtzn

az igazi változás nem egy nap alatt megy végbe, és erre nincs egy tuti recept, hiszen mindenki másképp él,... http://t.co/qXfFkpQvHw

az igazi változás nem egy nap alatt megy végbe, és erre nincs egy tuti recept, hiszen mindenki másképp él,... http://t.co/zDIDkUkSMH

RECEPT: meleg köles, sárgarépa és kelkáposzta saláta curry illatú öntettel http://t.co/ZAxsHdtQDd

Diós-szilvás pite: A teljes recept http://t.co/thcMHSZLey

Ez hihetetlen finom! ;) Klikk ide: http://t.co/2ZQyJ4P75m #recept #receptek #apróséf http://t.co/hP1mrsgJ3H

Diós-szilvás pite http://t.co/V7aP1g0oOp

Miért van az, hogy a tányér mindig melegebb, mint az étel?

Salsa Étel és Koktélbár 4400 Nyíregyháza Zrinyi Ilona út 2. Tel:+36309856084 http://t.co/esCXx8Jhd5 http://t.co/ITFxqcVQsS

Ti szoktatok keresztet vetni a kenyérre? http://t.co/7yRAEvzbzr

Ti szoktatok keresztet vetni a kenyérre? http://t.co/456gOTlpKS

#receptek #Sajtos #Zsuzsi Itt van a #Zöldséges chilis tészta #recept - http://t.co/hchwPCRguB http://t.co/h0jhCS4pGp

Nézzük meg, melyek azok a természetes ételek, amik segíthetnek leküzdeni az allergia tüneteit. http://t.co/f3jtd50AKm

Sok olyan étel van, amely tápanyaggal látja el szervezetünket, így elősegíti a jólétet és az egészséget. Ez... http://t.co/0Cwr3KwLMu

6 fogyasztandó és 4 elkerülendő étel http://t.co/DVd2O4DPZF

Melyik a 10 legegészségesebb étel? http://t.co/iNAe3BPbWv

A burgonya egy rendkívül egészséges étel, melynek kalóriatartalma sem túl magas, így fogyókúrás étrendbe is... http://t.co/JwDupUpCj3

Az 5 legfinomabb tepsis étel - Receptneked.hu - Kipróbált receptek képekkel http://t.co/vV8wav8emw

Elő étel! https://t.co/9hergTMI5Z

A fogyókúra igencsak nagy kihívást jelent modern világunkban. Az emberi faj napról napra gyorsabb léptekkel... http://t.co/TH3Q7TqrgG

új diétám: harmadik napja nem marad meg bennem semmilyen étel

A méz ez egyetlen étel, mely... http://t.co/5arK6u74Q2

Kiváló reggeli étel http://t.co/2kCLe0KcE3

Húsos rakott burgonya – mennyei étel, egyszerű recept! http://t.co/Y8lPHss375

Húsos rakott burgonya – mennyei étel, egyszerű recept! http://t.co/7SmF8clYm7

Salsa Étel és Koktélbár 4400 Nyíregyháza Zrinyi Ilona út 2. Tel:+36309856084 http://t.co/esCXx8Jhd5 http://t.co/4W39UDIKLr

A 10 LEGUNDORÍTÓBB ÉTEL, AMIT VALAHA LÁTTÁL | Hunfoglaló http://t.co/nxED95J6da

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools