Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

Macaron alaprecept a The Cake Factory-tól recept Eddig a francia receptekkel nem volt szerencsém, de ez az olasz h… https://t.co/yjhl8ICOHb

Heti top 10 recept - ezeket a receptetek imádtátok a múlt héten! Új sorozatunkban, hétről-hétre, minden hétfőn öss… https://t.co/T5MNcGLqfs

Gyors vacsora: tárkonyos rizsleves https://t.co/IVSH0Z1jWr

Bajadéra szelet recept Ennél az édességnél az összeállítás egy kis rutint igényel, de érdemes gyakorolni, mert egy… https://t.co/NjAI38oy7B

Avokádós, spárgás köles recept Májusban szinte mindennap spárgát ennék, annyira szeretem. Most ezt a meleg, már-m… https://t.co/lKzEGzTiOa

Sültparadicsom-krémleves recept Ez a gyorsan elkészülő krémleves a nyár nagy sztárja szokott lenni, amikor a friss… https://t.co/o6Y94Ty2mF

Epres gofri 3 dkg zabpehely 1,5 dkg mandulaliszt 1 dkg kókuszolaj 1 dkg édesítőszer 1 db tojás 5 ek víz 6 szem eper https://t.co/PLTVlqiw6w

Cukkinispagetti vegetáriánus bolognai módra recept A napokban eszembe jutott, hogy régóta nem használtam a zöldség… https://t.co/g1uEuxN9kt

Mi kipróbáltuk ezt az új trükköt és tényleg finomabb így! ;) https://t.co/HFizqTlqrs

Mangós chiapuding 3 ek chia mag 1 ek kókuszreszelék 2 dl szójatej (mással is helyettesítheted) 2 ek eritrit 0,5 db… https://t.co/KyDDt7FrKX

Krémes avokádós salátadresszing recept Szeretem az avokádót minden formában, így jutott eszembe ez a dresszing, me… https://t.co/YfwFKayVps

Zabpalacsinta citromos túrókrémmel A tésztához: 15 dkg zabpehely 3 dl víz 1 dl tej 2 db tojás A sütéshez: kókuszzs… https://t.co/axhVuPpMuU

A következő recept kizárólag egyéni tapasztalatokon alapszik és olyan egykori betegektől származik, akiknek ezzel... https://t.co/DpYFfgX6Nq

Gomba leves hétfőn ebédre...:)) -->RECEPT:https://t.co/qX9xQhk25k A... https://t.co/8ogTipThD5

A mai recept ajánlat:https://t.co/a44VuRLTMb https://t.co/VbnkQKCiF7

Ha hozzánk hasonlóan ti is degeszre ettétek magatokat a hétvégén, akkor itt egy ötlet, mit egyetek ma :) https://t.co/83Q6cY4yX3

Vajban sült rozmaringos csirkemell recept Munka közben azon gondolkoztam, hogy mit is főzzek a családnak. Mivel ép… https://t.co/64bcmLoMqB

Lebbencsleves #recept https://t.co/GfLtl4oZpI https://t.co/QGIU45pEDx

Póréleves egyszerűen 2 szál póréhagyma 2 ek finomliszt 1 ek vaj 1 db húsleveskocka 2 db tojás 2,5 dl főzőtejszín 1… https://t.co/wb5HftSkFw

Az a baj, hogy szerintem az ÉTEL az a húsleves-rántott hús-sült krumpli-savanyúság-házisüti vonalon mozog. A saláta, az dísz. #comingout

Anyák napi műsor az idősek otthonában https://t.co/Zun2Tzrlrr

Reszelt krumplit tett a muffin formába, majd megtöltötte finomságokkal. Mennyei étel lett belőle! https://t.co/lteOfNJm0i

A 7 legjobb lúgosító étel https://t.co/aR7KqCzoM8

Az emésztőrendszeri problémák mai világunkban rengeteg embert sújtanak, köszönhető ez a nem megfelelő... https://t.co/7N5sT2mHDj

Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel: a zöldbab - Főzés, sütés, étel receptek https://t.co/udmeFNhihS

A mai modern világ modern étrendjében rengeteg savas étel található. A fogyasztói társadalom és a... https://t.co/oq62Pxp1gs

Húsgombócos spagetti Galéria - Főzés, sütés, étel receptek https://t.co/Y87bjHlYdd

Nagyon fontos, hogy egészségesen tartsuk a beleinket, ennek a kulcsa pedig a jó emésztés. Manapság, ebben a... https://t.co/VM29OFjIMM

mikor meg kell nézni előre az étlapot randi előtt, melyik az étel aminél a legkisebb az esély hogy leeszem magam / bármi ciki dolog történik

Hát némelyt nem hogy egész életemben rosszul ettem de nem is ettem még ilyet egész életemben xd https://t.co/ODHpoqnfiP

Bizonyos tengeri halak, mint a szardínia és a lazac rengeteg egészséges zsírt tartalmaznak, mivel tele vannak... https://t.co/9F4rqVodsP

Minél ízletesebb egy étel, minél többféle komponensből áll össze, annál inkább arra késztet minket, hogy többet... https://t.co/CRQ0YwuhPw

Mindig a legjobb és legfrissebb olasz húst választjuk Nektek, hogy mindig különleges étel kerüljön a tányérotokra! https://t.co/rpzpe0EgSy

Melyik a kedvencetek? :) https://t.co/c28Zc0CmEn

Rózsa muffin Galéria - Főzés, sütés, étel receptek https://t.co/fCKcym0AYm

Milyen étel elkészítésében remekelsz igazán? — Vajaskenyer.:$ https://t.co/vUzUoO4yXZ

Nem, nem a cukor az. De akkor vajon mi? https://t.co/UuTp4TMn4J

A sárgarépa püré egy rendkívül ízletes és egészséges étel, tele van béta-karotinnal, melynek számos jótékony... https://t.co/aUv541MZx5

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools
loading...