Bejelentkezés
RECEPTMANIA.HU

RECEPT
MáNIA

recept

Info

RECEPTMANIA.HU
//index.php?option=com_content&task=view&id=4679&Itemid=26

receptmánia - Marhahús részei

Több mint 4500-as receptgyűjtemény, amely folyamatosan bővülő virtuális szakácskönyv, a főzés szerelmeseinek közösségi helye. Vajas, tejfölös, ponty, alkoholmentes, ünnepi, bólé. Előételek, levesek, főzelékek, sültek, halételek, sütemények, édességek, egészséges életmód, háztartás, konyha, Érdekes cikkek, Érdekességek, Advent, Receptek a karácsonyi menühöz

Legújabb twittek

Gluténmentes zabtallér: Kattints ide a recept olvasásához! https://t.co/bqKSUSpPht

RECEPT: Lúgosító brokkolis zellerkrémleves alacsony kalóriatartammal https://t.co/xltu3tGVBS

Olvasónk nem véletlenül készíti el újra és újra ezt a süteményt, aminek a receptjét most veled is megosztja. https://t.co/oJEXtyBJIP

Az az igazi, régi, letekerhetős kifli, aminek a csücske a legfinomabb! Recept:... https://t.co/B9OPM14nFG

alegzzzdhEn: https://t.co/VkhBJzDQED...

@MenzerProjects Mindkettőt. ;) Attól függ. Az akciósat. Vagy amelyikre jobban kíváncsi vagyok. Nincs általános recept. :)

Íme egy ital recept, ami felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét! | Diabetika.hu https://t.co/OxkR4jaFsP

Ilus néni receptes füzete I. A bejegyzések nagy része 1954 és 1959 között készült – sok jó recept pl:Igazi hájas... https://t.co/C2hLTrIOU9

Narancsos-túrós palacsinta (Ricotta hotcake) 2 db tojás 25 dkg ricotta vagy túró 2 ek kristálycukor 1 db narancs 6… https://t.co/0t38Z4UAAC

RECEPT: Kb. 1 óra alatt elkészíthető ízletes minestrone, értékes összetevőkkel. https://t.co/dr2QWXSprT

Top 3 sajttorta recept - sütés nélkül: Szeretnéd valami isteni és különleges finomsággal megédesíteni a hétvé... https://t.co/PyP8e2EnAO

Resztelt borjúmáj krumplival és uborkasalátával 50 dkg borjúmáj 2 fej vöröshagyma 1 db újhagyma zöldjével 3 gerezd… https://t.co/KKb0AGruB9

Tetszett egy videó (@YouTube): https://t.co/JQ7C2OAiC1 – Gyors Vacsora Recept : Baguette Melegszendvics | CSORBA ANITA

Mentás őszibaracklekvár #ridikül #recept #menta #őszibarack #lekvár Cikk: https://t.co/pEpA93SlSd https://t.co/OSwyu3VecM

Csirkecomb favágó módra recept Az igazi favágó módra tükörtojással írja, de mi sült tojással szeretjük. https://t.co/4BBzBVKKll

Mézes gofri túrókrémmel és málnával https://t.co/HIJA3ySxAb

Mediterrán marharagu 80 dkg marhalábszár 3 fej hagyma 5 ek olívaolaj 4 gerezd fokhagyma 4 db sárgarépa 20 dkg csip… https://t.co/D7WFLht67a

Túrógombócok recept Gyerekkoromban általában tutira ment édesanyám, így határozott tartással rendelkező, katonás, … https://t.co/XccniWYZAO

Csikós tokány #Hírmagazin #hírek #életmód #gasztronómia #csikós #tokány #recept https://t.co/qnE5x0RVIe https://t.co/LpbA0bstVy

Kiváló mediterrán, lúgosító étel alacsony kalóriatartammal. https://t.co/LhEGvt30E2

A vérszegénység nem betegség, hanem tünet. Egy köbmilliliter vérben 4-5 millió vörösvérsejt van, melyek átlagos... https://t.co/EeJnxk6oNO

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/vBfapgcZiv

@VictoriaKanter ok. de csak óvatosan, mert a vodka nem alkohol. A tészta nem étel. Az asszony nem ember. A medve nem játék. :) #szarkazmus

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/pcZ4Ye9QZ6

7 krumplis étel 1 órán belül - Receptneked.hu - Kipróbált receptek képekkel https://t.co/FeTm3GuQgN

6 étel, amit bátran fogyaszthatsz fogkezelés után Annyi biztos, hogy a fogkezelés, foghúzás nem kellemes procedúra… https://t.co/NitMzzhzY2

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/ae5gmO8ahp

Kiváló étel kombinációk https://t.co/sIO2QAyx4W

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/h2EqMbnGTx

gyors és finom meleg étel vacsorára - Resztelt máj https://t.co/QdAppzscrv https://t.co/cHfoZoNSVR

Különleges mediterrán étel, alacsony kalóriatartammal, értékes összetevőkkel. https://t.co/4hY81y9tKI

Hogy eldöntsük, egészséges-e a kuszkusz, azt kell megnéznünk, mitől lesz egészséges egy étel, és hogy milyen... https://t.co/OqCFxGuEmX

Megfelelő táplálkozással azonban elősegíthetjük pajzsmirigyünk egészséges működését és csökkenthetjük a... https://t.co/zpV7YyQfxu

A méz az egyik legtáplálóbb étel. Ez a méhek által létrehozott szirup nem csak cukrokat tartalmaz, hanem sok... https://t.co/m5SVllKxna

A következő mediterrán étel tálalható köretként és főételként egyaránt. https://t.co/0Y1yBxjSjA

Kutatók megállapították, hogy a legtöbb szülő elégtelent kapna amiatt, hogy az étel, amit gyermekeiknek... https://t.co/UBduFFakic

6 fiatalító étel, amiből sokkal többet kellene enned! Sorozatunk első részében azokat az ételeket mutattuk be, mel… https://t.co/gMyZl1Wbr7

Mindannyian szenvedünk stressztől; manapság ezt nem könnyű elkerülni a hektikus, rohanó életstílusunknak... https://t.co/s81S5tJwNU

@droid242 @Home_X Dehát a lecsóért nem kár, az nem étel :D #provokál

Keresés
Home | | | | | 2013. május 08. 
Fömenü
Kezdőlap
Receptek
Linkek
Kapcsolat
Recept keresése
Érdekes cikkek
Oldaltérkép
Jelenleg 2 vendég online
Belépve





Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
Ajánlom az oldalt
Névnap
Ma 2013. 5. 8, szerda, Mihály napja van.
Holnap Gergely napja lesz.
huszadikszazad.hu
Marhahús részei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Háziasszony   
2007. február 06.

A marha részei: Comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, nudli, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puhahátszín, oldalas, szegy, és nem utolsó sorban, a bélszín. Remélem, nem hagytam ki semmit. A belsőségekről, most azt hiszem, nem kell külön írni, de azért a nyelvet kiemelném.

Kezdeném, a marha legértékesebb részével, a bélszín, vagy más néven a vesepecsenye. Ez, tulajdonképpen, mindenre jó. Még rántani is.

Kiemelném, a különböző pecsenyéket, és a tatárbifszteket (ennek a receptjét, már többször is elküldtem, de ha van rá igény, akkor szívesen postázom.) A vesepecsenye, ha nem megfelelően van letisztítva, rajta van az oldalhús, abból fantasztikusan finom, a borsos tokány.

Számomra, a legkellemesebb, a jó cupákos marhalábszár. Ebből készülhet leves, pörkölt, gulyás, vadas (de akkor hidegen kell a húst utólag felszeletelni). Ezen kívül, még pörköltnek és gulyásnak kiváló a nudli, az oldallapocka, a pacsni, és még elmegy a puhahátszín. Minél többféle húsrészből készül, annál ízletesebb.

Oldalas, szegy, puhahátszín, tarja, nyak, rostélyos. Ez mind nagyon finom levesnek. A tarja, és a nyak, ha ki van csontozva, és ügyes a hentes (nem mind az), szépen hártyára szét lehet szedni, és első osztályú pecsenyehúsnak, vadasnak, pörköltnek, és tokánynak. A rostélyos, csont nélküli formában, nem igen fordul elő, de akkor hagymás rostélyosnak, és különböző steaknek kitűnő.

Csontos hátszín: ez a marhánál az a rész, mint a sertésnél a rövidkaraj, de innen van levágva a bélszín. Ez, ha ki van csontozva, mindenre jó, amire a bélszín, de rántani nem lehet. Csontosan, pedig finom levesnek.

A lapocka részei: Stefánia, ebből a legfinomabb a vadas. Vastaglapocka, vadasnak, dinsztelni, hagymás rostélyosnak.

Pacsni, ez tulajdonképpen másfél-két centi vastagságú, de nagyon zaftos hús pörköltnek, gulyásnak és tokánynak első osztályú. Gavallér spitz, vagy más néven, hamis-vesepecsenye: pecsenyéknek, vadasnak, tatárnak (két-háromszor átdarálva). És még az oldallapocka, erről már a lábszárnál szóltam.

A comb részei: kereszt-, vagy hivridfartő, hivridspitz, gömbölyű-, és hosszúfelsál, fehérpecsenye, valamint a hosszúfartő, vagy más néven a feketepecsenye (talán, ez a legszárazabb része a marhának), és a nudli. Erről is már írtam a lábszárnál.

Ha a combrészek között lehet válogatni, én a keresztfartőt választanám, kellemesen zaftos, szépen szeletelhető, és mindenre alkalmas. Ez után következik a ranglistán, legalább is nálam, a gömbölyűfelsál. Még ez sem olyan nagyon száraz. Mindenre alkalmas, Szép nagy szeleteket lehet belőle vágni. Kétszer ledarálva még tatárbifszteknek is nagyszerű. Finomra darálva, senki nem mondja meg, ha nem bélszínből készül. (Ha jól emlékszem, a '70-es évek elején, ebből volt a nagy gubanc az Astoriában). A fehérpecsenye – habár, sokan szeretik, mert száraz –, és szépen szeletelhető, mindenre alkalmas. A hosszúfartő, csak annak való, aki kimondottan a sovány, száraz, parázs húst szereti.

Azt hiszem, mindent leírtam, már csak a nyelv van hátra. Eszméletlen finom vadasan, és ha puhára megfőzzük, a bőrét lehúzva, egy centis szeletekre felvágva, ki is lehet rántani, de csak frissen az igazi, később megkeményedik. A lé, amiben főztük, kellően bezöldségelve fantasztikus húsleves.

És el ne felejtsem a lényeget, az apácák örömét, a marhafarkot. Ebből készül a Krúdy által is megírt ököruszályleves. A leve, olyan sűrű, mint az olaj. Aki még nem evett, az nem tudja, hogy miből maradt ki.

A borjúhúsról, nem nagyon érdemes szót ejteni, mert mindenre ugyanúgy jó, mint a sertés, és fordítva. Ugyanazokat a részeket lehet felhasználni, mint a sertésnél, de a karaj, és a tarja, jóval csontosabb, mint a disznóé.

A borjúnál, a fűszerezésre kell nagyon ügyelni, hogy ne vegyük el a jellegzetes ízét. Még itt kiemelném a borjúlábat, ami eszméletlen finom rántva. (Sós vízben megabálni, kicsontozni, bepanírozni, és forró olajban kirántani - majonézes krumplival megenni.)

A borjúbríz, ez egy nyaki mirigy, rántva (előbb meg kell abálni), és paprikásnak kiváló. Valamint a bikatöke. Ezt sós vízben meg kell abálni, a vastag hártyáját le kell szedni (a kutyám imádja), és felszeletelve lehet rántani, vagy paprikást készíteni .

A bárányt, birkát, és a baromfiakat nem elemzem, mert azoknál, úgy is a receptekben le vagyon írva, hogy mi kell hozzá, de úgy is az lesz, amit kapunk. Mikor még aktív voltam, mindig mondtam a vevőimnek: „Nálam mindenki azt kap... Amit adok!” -:)

Nos, Gyermekeim! A disszertációm végére érve, mindenkinek kívánom, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani, amit leírtam! (Szászika)

Utolsó frissítés ( 2007. február 09. )
 
< Előző   Következő >
Recept kereső
Egyéni keresés
Időjárás Budapestben
Ajánlott receptek
Népszerű receptek
Copyright 2008 receptmania.hu - All Rights Reserved. Design by DGLScripts.Com
Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista PageRank Toplista - SEO Tools
loading...